San Paolo fuori le mura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San Paolo fuori le muran basilika on rakennettu apostoli Paavalin hautapaikalle
San Paolo fuori le muran pohjapiirros. Bema (alttarikoroke) on kaksiosainen ja laivoja on viisi.

Basilica di San Paolo fuori le mura on yksi Rooman neljästä suuresta varhaiskristillisestä basilikasta. Muut kolme ovat San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore ja Konstantinuksen basilika. Basilica di San Paolo fuori le mura rakennettiin kristinuskoa suosineen keisari Konstantinus Suuren hallituskaudella apostoli Paavalin haudalle. Se sijaitsi Aurelianuksen muurin ulkopuolella, mihin viittaa basilikan italiankielisen nimityksen ”fuori le mura” (suom. muurin ulkopuolella). Kirkkoon kuuluu 1200-luvulla rakennettu benediktiiniläisluostari Abbazia di San Paolo fuori le Mura. San Paolo fuori le mura on Rooman kirkoista suurin Pietarinkirkon jälkeen[1], ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstantinus Suuri antoi pystyttää apostoli Paavalin hautapaikalle kristillisen basilikan 300-luvulla. Basilikaa laajennettiin Valentinianus II:n, Theodosiuksen ja Arcadiuksen aikana[2]. Kirkko säilyi pitkään alkuperäisessä asussaan, kunnes tulipalo tuhosi sen 1823. Basilika rakennettiin uudelleen vanhan mallin mukaan, mutta menetys oli korvaamaton. Alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä enää apsis ja alttarin edustan riemukaari, joka on koristeltu 400-luvun mosaiikeilla.

Kirkkorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on viisilaivainen. Kirkon ovet ovat pronssiset ja kullatut. Niistä vanhin on oikeanpuolimmaisin, jota kutsutaan Bysanttilaiseksi oveksi. Se on koristeltu apostoleja kuvaavin paneelein. Keskimmäinen pääovi on 7,48 metriä korkea ja 3,35 metriä leveä.[3]

Kirkon laivojen pylväiköiden yläosia kiertää sarja paavien muotokuvia, joista varhaisimmat perustuvat taiteilijan mielikuvitukseen. Muotokuvat, jotka ovat kirkossa, eivät ole aidot, vaan aitoja säilytetään muualla.[4]

Pyhän Paavalin hauta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perimätiedon mukaan Konstantinus Suuri pystytti San Paolo fuori le muran apostoli Paavalin hautapaikalle. Vuosina 2002–2006 suoritetuissa arkeologisissa kaivauksissa kirkon kryptasta löytyi sarkofagi, joka on mahdollisesti apostolin viimeinen leposija[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vicchi, Roberta: The Major Basilicas of Rome. Firenze, Italia: Scala, 1999. ISBN 978-88-8117-266-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fraser, Christian: St Paul's tomb unearthed in Rome BBC News. 7.12.2006. Viitattu 18.9.2007. (englanniksi)
  2. Leonard von Matt & Franco Barelli: DuMont Kunst-Reiseführer - Rom, s. 132–133. DuMont Buchverlag, 1983 (6. painos). ISBN 3-7701-0707-1.
  3. Vicchi 1999, s. 102–103.
  4. Vicchi 1999, s. 108.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta San Paolo fuori le mura.