Salamancan yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salamancan yliopisto
Universidad de Salamanca
Perustettu 1218
Tyyppi Julkinen
Rehtori Daniel Hernández Ruipérez
Opiskelijoita 32 517 (syyskuu 2016)
Sijainti Salamanca, Espanja (40°57′41″N, 5°40′2″W)
Osoite Patio de Escuelas 1
37008
Salamanca
Sivusto http://www.usal.es

Salamancan yliopisto (esp. Universidad de Salamanca) on Espanjan vanhin yliopisto ja yksi maailman neljästä vanhimmasta yliopistosta. Se on perustettu vuonna 1218. Opiskelijoita yliopistossa on 32 517 ja opettajia 2 257 (syyskuu 2016).[1][2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamancassa tiedetään olleen katedraalikoulu jo vuonna 1130. Léonin kuningas Alfonso IX perusti yliopiston studium generalena vuonna 1218.[3] Aluksi se tunnettiin nimellä scholas Salamanticae. Alfonso X:n kuninkaallinen julistus vuodelta 1254 vahvisti yliopiston säännöt ja rahoituksen, ja paavi Aleksanteri IV:n bulla vuodelta 1255 takasi yliopiston tutkintojen yleispätevyyden.

Ferdinandin ja Isabellan hallituskaudella Espanjan hallitusta uudistettiin, ja tarve koulutetuille virkamiehille ja juristeille (letrados, jotka olivat myös licenciados eli yliopistotutkinnon suorittaneita) lisääntyi suuresti. Salamancan ja Alcála de Henaresin yliopistojen alumnit päätyivät usein tärkeimpiin virkoihin mm. Intioiden neuvostossa ja Casa de Contrataciónissa.

Kolumbuksen hakiessa kuninkaallista tukea matkalleen Intiaan, hän esitti suunnitelmansa Salamancan yliopiston maantieteilijöille. Vaikka nämä olivat epäileväisiä Kolumbuksen laskelmien suhteen, yliopisto ei kiistänyt ajatusta mahdollisista maista lännessä. Seuraavalla vuosisadalla Länsi-Intian valloituksen ja asuttamisen oikeudesta väiteltiin Salamancassa, ja yliopisto oli Amerikan maantieteen ja yleisemmän tutkimuksen keskus.

Kuten Oxfordin ja Cambridgen yliopistoissa, myös Salamancan yliopistossa oli joukko collegeja (Colegios Mayores), jotka perustettiin hyväntekeväisyyslaitoksiksi tukemaan köyhiä opiskelijoita ja oppineita. 1700-luvulle tultaessa niistä oli tullut perustajasukujensa hallitsemia suljettuja yhteisöjä, jotka yhdessä hallitsivat yliopistoa. Napoleonin joukot hävittivät useimmat; osa on nykyään Salamancan yliopiston tiedekuntien käytössä, tai opiskelija-asuntoina.

1800-luvulla Espanjan hallitus lakkautti yliopiston kanonisen lain ja teologian tiedekunnat. Ne uudelleenperustettiin 1940-luvulla osana Salamancan paavillista yliopistoa, Universidad Pontificia de Salamanca.

Yliopisto tänään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Salamancan yliopisto on merkittävä humanististen tieteiden keskus; se on erityisen huomattava kielitieteen, oikeustieteen ja taloustieteen aloilla.

Yliopistolla on toimintaa yhdeksällä kampuksella, joista kuusi on Salamancassa ja loput kolme Ávilassa, Zamorassa ja Béjarissa.[3]

Yliopiston yhteydessä on lukuisia tieteellisiä tutkimuslaitoksia, kuten syöpätutkimuskeskus Centro de Investigación del Cáncer, trooppisten tautien tutkimuskeskus Centro de Investigación de Enfermedades Tropicales ym.[4] Salamancan yliopisto on Espanjan ykkönen vaihto-opiskelijoiden ja ulkomailta tulevien opiskelijoiden määrässä. Yliopisto on tunnettu espanjan kielen kursseista, joille osallistuu yli kaksituhatta ulkomaista opiskelijaa vuosittain.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. University Salamanca Ranking, Times Higher Education
  2. Universidad Salamanca (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b The University at a glance Salamancan yliopisto. Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
  4. Associated Centres and Societies Salamancan yliopisto. Viitattu 7.4.2022. (espanjaksi)
  5. La USAL inaugura los cursos de verano con 2.000 estudiantes extranjeros El Mundo. 2.7.2008. Viitattu 7.4.2022. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salamancan yliopisto.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.