Salad Fingers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salad Fingers puhuu puhelimessa.

Salad Fingers on walesilaisen ohjaaja David Firthin (tunnettu myös taiteilijanimellä Locust Toybox) luoma sarja Flash-animaatioita.

Päähenkilö Salad Fingers (”salaattisormet”) asuu synkässä, kolkossa maailmassa, jossa hän etsii ruosteisia esineitä, varsinkin lusikoita, ja hieroo niitä sormiaan vasten. Salad Fingersin häilyvät, lempeäluonteiset monologit johdattavat katsojan eriskummalliseen, epätodelliseen maailmaan.

Sarjan tunnusmusiikki on Boards of Canada -yhtyeen kappale ”Beware the Friendly Stranger”, joka soi Salad Fingersin pelästyessä. Kappale on Firthin itse kitaralla soittamaa, mutta hidastettuna ja takaperin käännettynä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. jakso - "Spoons" - "Lusikat"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers esittäytyy ja kertoo kiinnostuksestaan ruosteisia lusikoita kohtaan. Salad Fingers käy tapaamassa suurisilmäistä lasta selvittääkseen, onko lapsen talossa lusikoita. Suurisilmäisen lapsen vastauksien perusteella hänen kotonaan ei ilmeisesti ole niitä mutta ruosteinen kannu tosin, jota Salad Fingers koskettelee ennen lähtöään.

2. jakso - "Friends" - "Ystävät"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers päättää pitää tapaamisen ystäviensä kanssa. Ne osoittautuvat sorminukeiksi nimeltään Hubert Cumbertale, Marjory Stewart-Baxter ja Jeremy Fisher. Salad Fingers maistaa Marjoria ja toteaa hänen maistuvan pölyltä, jonka voi havaita auringonvaloa vasten (sunshine dust). Sitten Salad Fingers maistaa Hubertia joka maistuu noelle ja kakalle (soot and poo). Salad Fingers kertoo sorminukeilleen että hänellä on kalaa uunissa jos heitä kiinnostaa. Salad Fingers sanoo itsekseen sitten jotain vieraalla kielellä. Salad Fingersin talon ohi kävelee poika jonka Salad Fingers kutsuu apuun. Salad Fingers ei yllä ottamaan kalaansa uunista ja pyytää poikaa auttamaan. Pojan lähestyessä uunia Salad Fingersin huomio keskittyy ruosteiseen naulankärkeen seinässä. Hän iskee sormensa naulan läpi ja hymisee mielihyvästä kertoen samalla kuinka hän pitää punaisesta vedestä kun se vuotaa hänestä. Salad Fingers vaipuu houretilaan jossa hän on kylmiössä täynnä eläinten raatoja ja alkaa laulaa. Hän tapaa myös hänen kokoisensa Hubert Cumbertalen houretilassaan. Kun Salad Fingers virkoaa, hän on kalpea ilmeisesti verenhukan takia ja haistaa että uunikala alkaa olla valmista. Salad Fingers vahingossa telkesi häntä auttavan pojan uuniin kun hän huomasi ruosteisen naulan. Poika ilmeisesti paloi uunissa.

3. jakso - "Nettles - "Nokkoset"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers on kerännyt itselleen nokkosia jotka ovat polttaneet hänen kädensä rakkuloille ja hän kertoo että hän nauttii nokkosista. Hän löytää lastenvaunut eikä ymmärrä mikä se on. Salad Fingers nimeää lastenvaunut nokkoskärryiksi, asettaa nokkosensa vaunuun ja lähtee pois. Jokin kädetön olio lähtee Salad Fingersin perään villisti huutaen. Olio seuraa Salad Fingersiä tämän taloon jossa hän näkee Salad Fingersin hyväilevän nännejään nokkosilla jolloin hänen rinnastaan vuotaa maitoa. Olio pyrkii taloon hakkaamalla päätään talon oveen mutta Salad Fingers ei vaikuta reagoivan paukutukseen vaan muistelee "hyviä aikoja" ja muistelee istuvansa kampaamossa sorminukkensa kanssa. Olio kuolee iskettyään päänsä verille talon oveen. Salad Fingers huomaa myöhemmin olion ja toteaa että tämä on tullut myöhään tapaamaan häntä. Salad Fingers kysyy olion nimeä ja antaa hänelle sitten nimen Milford Cubicle. Salad Fingers raahaa Milford Cubiclen sisälle ja ripustaa seinälle koukkuun. Salad Fingers kysyy onko Milfordin miellyttävää olla koukussa, soittaa huilua ja kysyy tahtoisiko Milford lasillisen lämmintä maitoa.

4. jakso - "Cage" - "häkki"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers esiintyy baskeri päässään ja kertoo aikovansa etsiä Ranskan koska on tahtonut aina käydä siellä. Salad Fingers huomaa kuitenkin pojan joka on tuijottanut häntä jo jonkin aikaa ja päättää lähteä etsimään Ranskaa joskus toiste. Poika tavoittaa kuitenkin hänet ja saa Salad Fingersin tuntemaan itsensä epävarmaksi. Poika lähestyy häntä ja nuolaisee hänen kättään mistä hän säikähtää. Seuraavaksi Salad Fingers on talossaan jossa hän juttelee Boirdoisen kanssa ja liiskaa hänet.Salad Fingersin oveen koputetaan ja avattuaan Salad Fingers löytää vain vanhan hanan ovelta. Salad Fingers ilmaisee kuinka hän on aina unelmoinut hanoista. Salad Fingers pyrkii ottamaan hanan kiinni joka kumminkin kulkeutuu langan vetämänä kauemmas kunnes Salad Fingers astuu karhunrautoihin ja menettää tajuntansa.

Salad Fingers herää häkissä jossa hän alkaa hyväillä sormiaan hieromalla käsiään rautatankoihin. Poika jonka hän tapasi aiemmin, ilmestyy ja ilmaisee ihastuksensa tätä kohtaan antamalla lentosuukon ja ojentamalla sormusta Salad Fingersille. Salad Fingers säikähtää pojan satunnaista parkaisua ja kertoo tahtovansa kotiin ja että hän ei pidä tästä "pelistä". Salad Fingers onnistuu vetämään verhot häkin ikkunan eteen. Poika suuttuu ja huomaa että Salad Fingers onkin kadonnut häkistä. Poika jää itkemään sillä välin kun Salad Fingers lentelee taivaalla hanan päällä, baskeri päässään.

5. jakso - "Picnic"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers yrittää soittaa vanhalla valintakiekolla varustetulla puhelimella puhelinkeskuksen välityksellä "Charlielle". Hän kuulee puhelimesta vain särinää ja pyytää keskusta välittämään viestin Charlielle että Salad Fingers pitää suuret piknikin ja luettelee mitä siellä olisi tarjolla. Salad Fingers alkaa raapia vatsaansa laskien luurin syrjään ja toistaa Mary Mandolin sanonnan; Lakkaa raapimasta vatsaasi (Basket belly ?). Salad Fingers huomaa että puhelinyhteys on poikki. Hubert Cumbertale ilmestyy hänen käteensä ja Salad Fingers ei vaikuta muistavan sorminukensa nimeä. Hän nimeää nuken nopeasti uudelleen Barbara Logan-Priceksi, antaa sorminukelleen merikapteenin hatun ja viheltelee. Salad Fingers sovittaa ylleen morsiuspukuaan ja itkien sanoo peilikuvalleen kuinka kaunis hän onkaan ja jää odottamaan vieraita piknikille.

Salad Fingersin piknikille ilmestyykin tyttö, jolla on likaiset vaatteet. Varis myös lentää paikalle läheiseen puuhun. Salad Fingers kysyy tytöltä miltä piirakka maistuu ja vastaakin heti hänen puolestaan dialogin muodossa, viitaten tyttöön nimellä Mable. Salad Fingers kehuu tyttöä hyvätapaiseksi ja tahtoo tytöstä uuden leikkikaverin. Hän syöttää tytölle vanukasta vanhalla likaisella lusikalla kunnes paikalla oleva varis nappaa lusikan Salad Fingersin kädestä. Sekä tyttö että Salad Fingers nauravat mutta kun tyttö alkaa puhua, Salad Fingers säikähtää ja on pois tolaltaan. Salad Fingers on lukittautunut talonsa nurkkaan ja hänen mielessään tyttö hokee; Mikä hätänä Herra Sormi, etkö pitänyt suu-sanoistani ? Salad Fingers on edelleen hysteerian vallassa, pidellen käsiään päänsä kullakin puolen.

6. jakso - "Present" - "Lahja"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers kuljesekelee talossaan ja havaitsee Hubert Cumbertalen kaapin päällä ja käskee tätä tulemaan sieltä alas. Hubert muuttuu mustaksi polttavaksi aineeksi joka valuu pitkin kaapin reunaa. Salad Fingers toteaa tämän muuttuneen tahmeaksi joeksi ja polttaa sormensa. Jokin varjo liikkuu talossa ja Salad Fingers huhuilee kuka talossa liikkuu. Varjo osoittautuu Jeremy Fisheriksi. Salad Fingers on yllättynyt koska luuli tämän taistelevan "Suuressa sodassa". Salad Fingers mutisee jotain ja vastaa ettei ymmärtänyt Jeremy Fisherin outoa murretta. Jeremy Fisher antaa Salad Fingersille lahjaksi leluhevosen. Salad Fingers nimeää lelun Horace Horse Collariksi ja syö Jeremy Fisherin. Salad Fingers ihmettelee minne tämä oli joutunut ja päätyy leikkimään hevosella.

Salad Fingers kulkee ulkona Horace kädessään ja huomaa ulkona vessanpöntön. Salad Fingers alkaa puhua vedestä heijastuvalle kuvalleen ja aikoo pestä alushameensa vedessä. Yllättäen Salad Fingers ei käsitä mitä tapahtuu, ikään kuin veden kuvajainen puhuisi hänelle. Salad Fingers hätääntyy ja väittää "hänen" erehtyneen henkilöstä ja vetää pöntön veden. Salad Fingers kehottaa horacea viemään tämä kotiin ja Salad Fingers lähtee kotia kohti. Kotonaan Salad Fingers hämmästyy kun talossa istuukin jo Salad Fingers. Talossa oleva Salad Fingers myös ihmettelee kylmään sävyyn että eikö Jeremy Fisherin pitänytkään olla suuressa sodassa. Taloon juuri saapunut Salad Fingers näyttää Salad Fingersin silmissä olevan Jeremy Fisher. Pian talossa oleva Salad Fingers syyttää Jeremy Fisheriä lepertelystä hänen tyttärensä kanssa tavoitteenaan viedä tämän neitsyys. Jeremy Fisher poistaa suussaan olevan tulpan ja vihreää nestettä kuplii tämän suusta. Salad Fingers toteaa ettei olekaan maistanut tätä ennen. Kun Salad Fingers näyttää syövän Jeremy Fisheriä, tämä näyttää syövän ilmeisesti Salad Fingersiä joka oli juuri tullut Horacen kanssa ulkoa. Kuvakulma vaihtuu kuvaamaan taloa ja vessanpönttöä.

7. jakso - "Shore Leave"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video Salad Fingers lapioi maata suuhunsa pihallaan ja keskustelee Marjorie Stewart-Baxterin kanssa siitä kuinka "lattia-sokeri" maistuu oudolta. Salad Fingers sanoo tallentavansa tiedon havainnoistaan ja ilmenee että tämä on kaivanut maahan useamman kuopan. Salad Fingers tavoittaa Hubert Cumbertalen joka on kaivanut suhteellisen suuren ja syvän kuopan. Salad Fingers hämmästyy ja uskoo löytäneensä Kennethin joka on palannut lomalle Suuresta sodasta. Kenneth on mädääntynyt ruumis. Salad Fingers kertoo olevansa Kennethin vanhempi veli ja kuinka oli röyhkeää "heiltä" lähteä Suureen sotaan ilman häntä. Salad Fingers vie Kennethin kotiinsa jossa hän pukee Kennethille illallisasun ylleen ja illastaa tämän kanssa. Salad Fingers sanoo Kennethin toivottavasti pitävän hiekasta. Kenneth kaatuu pöydälle jota Salad Fingers tukee puupalasella. Salad Fingers kuvailee Kennethille kuinka hän on ollut kiireinen, työskennellen jokaisen vuoron kuin suinkin mahdollista. Salad Fingers kaataa tilkkasen teetä Kennethin kädelle ja sanoo olevansa kömpelö. Salad Fingers kuvaa Kennethille myös kuinka hän mittasi ilmeisesti päivittäin oliko puu matkannut kauemmas hänen talostaan. Salad Fingers jälleen dialogin mukaisesti sanoo Kennethin tahtovan lisää leivonnaisia jonka jälkeen hän lyö lusikalla Kennethiä sormille ja kehottaa häntä syömään ensin Stoganoff-pihvin.

Illan tullessa Salad Fingers hyvästelee Kennethin, toivoo Jumalan palauttavan Kennethin joskus sodasta ja potkaisee Kennethin takaisin kuoppaan. Seuraavaksi Salad Fingers nähdään lavalla, esiintymässä yleisölle. Naruin ohjattu pianisti soittaa Salad Fingersin mukaan laulun väärin josta Salad Fingers suuttuu ja poistuu lavalta.

8. jakso - "Cupboard" - "Kaappi"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salad Fingers istuu tuolillaan ja kertoo pitävänsä radion kuuntelusta, erityisesti sodan, ja Croxleyn kuuntelusta aamiaisella, jos hän on aikaisin hereillä. Salad Fingers koettaa vaihtaa radiotaajuutta ja sanoo radiolle, viitaten tähän nimellä Roger, ettei löydä selkeää radiokanavaa. Hän kaivaa pussista jonkinlaisia kuulia, joita hän pudottaa radion koteloon, joka on jo täynnä näitä kuulia ja sanoo, että "Roger" käy koppavaksi, jos hän ei ole saanut ravintoa. Roger alkaa päästää vähitellen vahvistuvaa korkeaa ääntä, jota Salad Fingers kuvailee kauheaksi ja pohtii, onko hän valinnut epämieluisan radiolähetyksen. Salad Fingers lähestyy Rogeria ja kysyy, mistä on kyse. Roger näyttää päästävän kovan äänen tai antavan Salad Fingersille sähköiskun, joka johtaa tämän vatsan kurinaan.

Salad Fingers toteaa, että epämiellyttäviä taajuuksia ei voi sietää ja hakeutuu "turvallisuuskaappiinsa", pieneen ahtaaseen kaappiin, joka on rakennettu seinän sisälle paniikkihuoneen tavoin. Kaapissa Salad Fingers alkaa leikkiä sormillaan, toisen käden sormien esittäessä Penny Pigtailsia ja toisen taas kauppiasta, joka ei myy Pennylle vadelmahilloa, koska Pennyn jalat ovat puuvillaa ja liian pitkät. Salad Fingers alkaa itkeä ja kuljettaessaan sormiaan seinän listaa pitkin havaitsee hiuksen ja toteaa Pennylle, että kaikki ei ole vielä menetetty. Salad Fingers pyyhkäisee hiuksella silmämunaansa, mikä saa silmän punertamaan. Salad Fingers käy asettamassa löytämänsä hiuksen seinälle teipin varaan, jossa on muitakin karvoja tai hiuksia. Salad Fingers sanoo hiusten näyttävän kauniilta yhdessä.

Seuraavaksi Salad Fingers on sängyllään Hubert Cumbertalen kanssa ja lauleskeltuaan Salad Fingers heittää Hubertin sängyn laidan yli luunapilla. Hubert lentää astiaan, joka on täynnä ruskeaa mönjää, mihin Salad Fingers reagoi käskemällä Hubertia siistiytymään. Tämä myös sanoo, ettei tahdo likaisia maahanmuuttajia taloonsa. Yöllä Roger alkaa päästää kovempia ja kiruntaa muistuttavia ääniä, joihin Salad Fingers herää. Salad Fingers kehottaa Rogeria lopettamaan tai hän saattaa Rogerin ulos talosta. Roger alkaa puhua ja sanoo, että ei ollut kohteliasta Salad Fingersiltä ottaa hänen hiustaan ja pyytää tätä takaisin. Sitten Roger sanoo, että talo on likainen ja vaatii Salad Fingersiä siivoamaan. Salad Fingers perustelee, että ei ole edes hänen vuoronsa ja että hän vihaa tuota työtä eikä aio tehdä sitä. Roger alkaa hokien käskeä Salad Fingersiä siivoamaan. Salad Fingers seuraavaksi syö seinälle ripustamansa hiukset teippeineen ja lukkiutuu taas turvallisuuskaappiinsa itkien.

9. jakso - "Letter" - "Kirje"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salad Fingers pitelee käsissään palaa sanomalehdestä, kuvitellen sen olevan kirje Suuresta sodasta.

10. jakso - "Birthday" - "Syntymäpäivä"

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Salad Fingers - Pääosassa; vihreä mies, jolla on selässä kyttyrä. Tämän pitkät, vihreät sormet ovat herkkiä karkeille pinnoille. Salad Fingers stimuloi itseään hankaamalla sormiaan vasten erinäisiä esineitä, esimerkiksi ruosteisia nauloja, ruosteisia teekannuja, metallisia vankilan telkiä sekä nokkosia, joita hän käyttää urtikaatioon (nokkosihottuman aiheuttaminen tahallisesti). Salad Fingersillä on myös jonkinlainen pakkomielle hanoihin.

Myöhemmissä jaksoissa on muitakin hahmoja:

  • Hubert Cumberdale on sorminukke, jonka Salad Fingers "kutsuu" illalliselle (toinen jakso). Hahmo esiintyy täysikokoisena ihmisenä joissakin Salad Fingersin fantasioissa. Salad Fingersin maistaa nukkea, jonka hän toteaa maistuvan "noelle ja ulosteelle". Hän kutsuu nukkea Barbara Logan-Priceksi viidennessä jaksossa. Kuudennessa jaksossa Salad Fingers kutsuu häntä alkuperäisellä nimellään, ennen hänen muuttumistaan tahmaiseksi aineeksi.
  • Marjory Stewart-Baxter on toinen sorminukke kenet Salad Fingers "kutsuu" illalliselle. Salad Fingersin mukaan hän maistuu "auringonpaisteen pölylle" (vapaa käännös). Viidennessä jaksossa hän muuttuu eläväksi, vaikka pysyykin sorminuken hahmossa. Hän katselee ikkunasta Salad Fingersin syödessä ulkona Mablen kanssa.
  • Jeremy Fisher on kolmas Salad Fingersin sorminukke, kenet Salad Fingers "kutsuu" illalliselle. Hän ilmestyy toisen kerran kuudennessa jaksossa, aika ajoin täysikokoisena. Salad Fingers haluaa maistaa häntä, sillä hän ei koskaan tehnyt sitä toisessa jaksossa Hubert Cumberdalen ja Marjory Stewart-Baxterin maistamisen yhteydessä. Tosiasiassa Jeremy Fisher on nyt vain Salad Fingersin kuvittelema; oikeasti hän haukkaa paloja jostakin ilmestyneen Salad Fingersin kopion päästä.
  • Milford Cubicle (vaikka hänen nimilapussaan lukee "Harry") on kolmannessa jaksossa näyttäytyvä ihmisen näköinen (vaikkakin kädetön) olento joka vuotaa kuiviin Salad Fingersin oven ulkopuolella hakattuaan päätänsä oveen.
  • Bordois on neljännessä jaksossa näyttäytyvä toukka jonka Salad Fingers vahingossa tappaa, halutessaan silittää sitä. Hän kutsuu toukkaa pikkusisarekseen, ja se asuu seinässä ruosteisen naulan alapuolella olevan reiän takana Salad Fingersin talossa.
  • Mable on viidennessä jaksossa näyttäytyvä nuori tyttö, joka on ensimmäinen vieras Salad Fingersin järjestämällä piknikillä. Sen lisäksi hän on ensimmäinen hahmo Salad Fingersin lisäksi joka kykenee puhumaan. Hänen sanansa mitä ilmeisimmin traumatisoivat Salad Fingersin, ehkä osoittaen hänen kykenemättömyytensä verbaaliseen kanssakäyntiin.
  • Brave Kenneth on seitsemännessä jaksossa näyttäytyvä ruumis ja Salad Fingersin pikkuveli. Kenneth on palannut takaisin suuresta sodasta, katsomaan vanhempaa veljeään (Salad Fingers). Salad Fingers löytää Kennethin hiekkakuopasta ja vie veljen kotiinsa illalliselle. Kenneth on uninen. Salad Fingers muistelee menneitä ja mukavan illan jälkeen hän heittää Kennethin ruumiin takaisin kuoppaan.
  • Roger on vanha radio, jossa on analoginen taajuusnuppi ja yksi kaiutin. Roger tarvitsee ilmeisesti jonkinlaisia kuulia kotelonsa sisällä toimiakseen. Rogerin kotelo on täynnä näitä kuulia ja kotelossa ei näytä olevan minkäänlaista elektroniikkaa. Salad Fingers sanoo kuuntelevansa mm. Suurta Sotaa (mahd. 1.maailmansota) radiosta ja puhuttelee radiota kuten elävää olentoa. Roger esiintyy kahdeksannessa jaksossa jossa hän ei toimi kunnolla ja alkaa päästää särinää ja ääntä joka ajaa Salad Fingersin piiloutumaan kaappiin joka toimii ikään kuin paniikkihuoneena. Roger alkaa myöhemmin päästää ääniä ja alkaa puhua ja komennella Salad Fingersiä mm. siivoamaan talon.

Lisäksi sarjassa esiintyy nimeämättömiä hahmoja, joihin kuuluu Salad Fingersiin rakastuva olio (neljäs jakso), Salad Fingersin uuniin loukkuun jäävä poika (toinen jakso) ja suurisilmäinen lapsi jonka Salad Fingers tapaa etsiessään "täydellistä lusikkaa" (ensimmäinen jakso).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]