Piknik

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thomas Colen maalaus "The Picnic"
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piknik.

Piknik (kirjoitetaan joskus myös piknikki) eli eväsretki on huviretki, johon olennaisesti sisältyy eväiden syöminen ulkona. Suomenkielisen sanan takana on englannin picnic ja ranskan pique-nique sekä saksan Picknick.

Sanan käytöstä on merkintöjä 1500-luvulta alkaen Ranskasta, ja 1700-luvulta Englannin puolelta. Ranskan vallankumouksen (1789) jälkeen rahvas pääsi kuninkaallisiin puistoihin, ja kansa rynnisti viettämään uutta vapaa-aikaansa (työaikaa alettiin säädellä samoihin aikoihin).

Yhdysvalloissa kansallispäivä (4. heinäkuuta) on suosittu piknik-päivä.[1] Helsingissä ylioppilaat juhlistavat vappuaamua piknikillä Ullanlinnanmäellä.[2] Vastaava tapa on muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston teekkareilla, jotka kokoontuvat piknik-eväineen Lappeenrannan linnoituksen valleille, sekä Turussa, jossa eväsretki toteutetaan Tähtitorninmäellä.[3]

Aamiainen ruohikolla, (Le déjeuner sur l'herbe), Edouard Manet'n maalaus vuodelta 1862, on kenties taidehistorian kuuluisin piknik-kuvaus. Bellmanin epistolat ja Peter Weirin elokuva Huviretki hirttopaikalle (1975) kuvaavat myös aihetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 4th of July Picnic - An American Tradition (PDF) 1995. U.S. Department of Commerce - Agriculture and Financial Statistics Division. Viitattu 31.7.2012.
  2. Vappu begins at wappu.fi Aalto University (englanniksi)
  3. Kevät kutsuu piknikille luontoon Kaikki Juhlista. Viitattu 31.7.2012.