Piknik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee eväsretkeä. Picnic on myös suomalainen kahvilaketju.
Thomas Colen maalaus The Picnic

Piknik (kirjoitetaan joskus myös piknikki) eli eväsretki on huviretki, johon olennaisesti sisältyy eväiden syöminen ulkona. Suomenkielisen sanan takana ovat englannin picnic, ranskan pique-nique ja saksan Picknick. Ranskan sana on alkuperäsana.

Piknik-sanan käytöstä on merkintöjä 1500-luvulta alkaen Ranskasta ja 1700-luvulta Englannin puolelta. Ranskan vallankumouksen 1789 jälkeen rahvas pääsi kuninkaallisiin puistoihin, ja kansa rynnisti niihin viettämään uutta vapaa-aikaansa (työaikaa alettiin säädellä samoihin aikoihin).

Yhdysvalloissa itsenäisyyspäivä 4. heinäkuuta on suosittu piknik-päivä.[1] Helsingissä ylioppilaat puolestaan juhlistavat vappuaamua piknikillä Ullanlinnanmäellä.[2] Vastaava tapa on muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston teekkareilla, jotka kokoontuvat piknik-eväineen Lappeenrannan linnoituksen valleille, sekä Turussa, jossa eväsretki toteutetaan Vartiovuorella tähtitornin kupeessa.[3]

Aamiainen ruohikolla (Le déjeuner sur l'herbe), Édouard Manet’n maalaus vuodelta 1862, on kenties taidehistorian kuuluisin piknik-kuvaus. Bellmanin epistolat ja Peter Weirin elokuva Huviretki hirttopaikalle (1975) kuvaavat myös aihetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 4th of July Picnic - An American Tradition (PDF) 1995. U.S. Department of Commerce - Agriculture and Financial Statistics Division. Viitattu 31.7.2012.
  2. Vappu begins at wappu.fi[vanhentunut linkki] Aalto University (englanniksi)
  3. Kevät kutsuu piknikille luontoon Kaikki Juhlista. Viitattu 31.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]