Safiiri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Safiiri
Hiottu safiiri
Raaka safiiri

Safiiri on jalokivi, joka kuuluu korundeihin. Kiven nimi tulee kreikan kielen sanasta ”sappheiros”, sininen. Rubiinin tavoin se on toiseksi kovin jalokivilaji timantin jälkeen. Sen kovuus on Mohsin asteikolla 9. Korundi eli alumiinioksidin (Al2O3) kiteinen muoto on kova ja veteen liukenematon ioniyhdiste.

Kissansilmäksi kutsutaan pyöreää tai ovaalia, kiiltäväpintaista safiiria, jonka pinnassa on selvä kissansilmäefekti eli jalokivi heijastaa valoa kuten kissan silmät pimeässä (havaittavissa viilto tai pieni tähti). Toisin kuin oikean kissan silmät, jalokivestä kissansilmän havaitsemiseksi usein tarvitaan luonnon valoa.[1]

Safiiriksi kutsutaan kaikkia jalokiviluokan korundeja punaista rubiinia lukuun ottamatta. Myös helakanpunaiset ja violetit korundit luetaan safiireihin, koska rubiineina niiden arvo olisi heikompi. Arvostetuin väri on sininen, jonka aiheuttavat pienet pitoisuudet rautaa ja titaania, violetin aiheuttaa vanadiini. Keltainen ja vihreä johtuvat raudasta ja punainen kromista.[2]

Safiirilla on muinoin tarkoitettu lapislatsulia. Tärkeimpiä safiiriesiintymiä on Burmassa, Sri Lankassa ja Australiassa.

Symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safiiri symboloi taivaaseen liitettyjä ominaisuuksia. Tähtisafiiria pidetään hyvän onnen tuojana, ja sen kolmen valojuovan ajatellaan edustavan toivoa, uskoa ja kohtaloa. Muinaisessa Persiassa uskottiin, että taivaankannelle antoi värin jättikokoinen safiiri. Antiikin aikana puolestaan luultiin, että Raamatun kymmenen käskyä oli kirjoitettu safiirilaatoille. Safiirijalokivi on pyhitetty kreikkalaisen jumalataruston Apollolle. Antiikin ajan pappien ja noitien väitetään kunnioittaneen safiireja, koska niiden avulla uskottiin voitavan nähdä tulevaisuuteen. Safiiria on käytetty myös amulettina myrkytyksiä vastaan, luultavasti legendan mukaan, joka kertoo myrkkykäärmeen kuolleen joutuessaan samaan koriin safiirin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Yksinkertaisilla laitteilla havaittavat ominaisuudet”, Jalokivien maailma, s. 12-14. Tsekin kielinen alkuteos, suomennettu saksankielisestä laitoksesta. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22706-4.
  2. ”Korundi: jalokivimuunnokset”, Mineraalit ja jalokivet, s. 95. Suomeksi julkaissut Gummerus Kustannus Oy. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Safiiri.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.