Sable Starr

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sable Starr, oikealta nimeltään Sable Hay Shields (15. elokuuta 195818. huhtikuuta 2009), oli tunnettu yhdysvaltalainen bändäri, jota pidetään usein "bändäreiden kuningattarena" (queen of the groupie scene). Hän vaikutti pääasiassa 1970-luvun Los Angelesissa, mutta asui 16-vuotiaana myös jonkin aikaa New Yorkissa Johnny Thundersin kanssa. Starr oli yksi ensimmäisistä bändäreistä, joista käytettiin nimitystä "baby groupie" tyttöjen nuoren iän takia. Näitä nähtiin usein läntisen Hollywoodin tuolloisissa trendipaikoissa, joita olivat muun muassa Rainbow Bar and Grill, Whisky A-Go-Go ja Rodney Bingenheimer's English Disco. Heistä käytettiin myös nimitystä "LA Girls of '72".

Bändärinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starr sai innostuksen bändäröintiin käytyään baarissa Whisky A-Go-Go, jossa hän näki omien sanojensa mukaan "lumoavan kauniita tyttöjä". Starr itse oli tuolloin neljätoista, eikä pitänyt itseään erityisen hyvännäköisenä. Hän alkoi kuitenkin noihin aikoihin viettää aikaansa Hollywoodissa ja leikautti jopa nenänsä saadakseen hyväksyntää. Noin vuoden sisällä hänestä tuli hyvin tunnettu rockpiireissä.

Starr on tapaillut muun muassa seuraavia rocktähtiä: Jimmy Page, Iggy Pop, Richard Hell, Johnny Thunders, Scott Asheton, Ron Asheton, Keith Richards, Stiv Bators, Robert Plant, Marc Bolan ja David Bowie. Hänen kanssaan liikkuneita yhtyeitä olivat esimerkiksi Silverhead, The Stooges, T. Rex, New York Dolls, J. Geils Band ja Roxy Music. Ensimmäisenä suurena valloituksenaan Starr piti kuitenkin David Bowieta, ja ensimmäisen vakavan suhteen hän kehitti Johnny Thundersiin. Punkteoksessa Please Kill Me Starr kuitenkin kertoo henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, joka häneen kohdistui hänen asuessaan Thundersin kanssa New Yorkissa. Tämä käytti tuolloin runsaasti amfetamiinia.

Yleensä ottaen Sable Starria on kuvailtu hyvin avoimeksi, välittömäksi, miellyttäväksi ja hyväsydämiseksi ihmiseksi, joka ei tyytynyt pelkkään seinäruusun rooliin. Toisinaan Starrin bändäröintiä on kuitenkin luonnehdittu täysin hallitsemattomaksi, ja The Stoogesin kiertuemanagerin Leee Childersin mukaan hänellä oli muun muassa tapana yliviivata Billboardista ne rocktähdet, joiden kanssa oli jo harrastanut seksiä. Childers kertoo myös, että muusikko Wayne Countyn tultua kylään The Stoogesin asuttamaan kartanoon Starr oli yrittänyt kovasti flirttailla tälle. County oli kuitenkin homoseksuaali, ja tästä masentuneena Starr oli viiltänyt ranteensa auki ja sukeltanut uima-altaaseen, minkä jälkeen hänen sisarensa Coral oli hakenut hänet kotiin. Tällaiset tempaukset eivät olleet järin harvinaisia.

Starr lopetti bändäröinnin täytettyään 17 vuotta. Hän käytti elämänsä aikana runsaasti huumeita ja kuoli aivokasvaimeen vuonna 2009.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starrin läheisimpiä ystäviä Los Angelesissa olivat "baby groupie" -tytöt Queenie ja Laurie Maddox. Iggy Pop on kirjoittanut hänestä kappaleen, jolle Johnny Thunders antoi nimen "Look Away".