Saban kuningatar

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saban kuningatar tapaa kuningas Salomon

Saban kuningatar mainitaan Raamatussa ja myös Koraanissa sekä joissakin muissa lähteissä. Arkeologia sijoittaa Saban nykyisen Jemenin alueelle.[1]

Raamatussa Saban kuningatar kuulee Israelin kuninkaan Salomon viisaudesta ja matkustaa Israeliin. Kuningatar tuo Salomolle lahjaksi yrttejä ja mausteita. Kuningatar vakuuttuu Salomon viisaudesta koeteltuaan häntä arvoituksin. Myös Salomon rikkaus tekee kuningattareen suuren vaikutuksen. Salomo antaa kuningattarelle kallisarvoisia lahjoja ja tämä matkustaa ne mukanaan kotimaahansa.

Koraanin tarina muistuttaa Raamatun kertomusta. Koraanin versiossa Saban kuningatar luopuu pakanauskonnosta ja kääntyy palvomaan yhtä jumalaa.

Etiopialaisten historiakirjakokoelma Kebra Negastin ('kuninkaiden kunnia') mukaan Etiopian kuningasdynastia oli Saban kuningattaren ja Israelin 3. kuninkaan Salomon jälkeläisiä polveutuen Salomon ja Saban pojasta Menelekistä. Viimeinen kuningas (keisari) oli Haile Selassie, Juudan leijona.

Vuonna 2012 Etiopiasta löydettiin kultakaivokset, jotka uskotaan olleen kuningatar Saban aikaiset ja näin vahvistaen Raamatun kertomuksen Saban kuningattaren vauraudesta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kinnarinen, T.: Saban kuningatar Tarusta tulee totta? 31.03.2005. Tiede.
  2. Saban kuningattaren kultakaivos löytyi Historia. Viitattu 24.10.2015. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.