Sabahinkannukasvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sabahinkannukasvi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Kannukasvikasvit Nepenthaceae
Suku: Kannukasvit Nepenthes
Laji: rajah
Kaksiosainen nimi

Nepenthes rajah
Hook.f.

Katso myös

  Sabahinkannukasvi Wikispeciesissä
  Sabahinkannukasvi Commonsissa

Sabahinkannukasvi (Nepenthes rajah) on kannukasvien sukuun kuuluva laji, jota tavataan Malesian Sabahin Kinabalu- ja Tambuykonvuoren rinteiltä.[1] Se on yksi maailman suurimmista lihansyöjäkasveista. Sen kannuun mahtuu jopa kaksi litraa vettä. Sabahinkannukasvi on tunnettu siitä, että sen kukasta on joskus löydetty jopa pieniä nisäkkäitä, mutta todellisuudessa nisäkkäät jäävät kannuun hyvin harvoin.[2] Sen sijaan sabahinkannukasvilla on mutualistinen suhde ainakin kahden nisäkkään kanssa. Vuoritupaija ja kinabalunrotta käyvät kannun kannen alareunalta syömässä makeaa mettä ja samalla ulostavat kannuun.[3] Sabahinkannukasvit saavat todennäköisesti lähes kaiken tarvitsevansa typen ulosteista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nepenthes rajah IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Walker, Matt: Giant meat-eating plants prefer to eat tree shrew poo BBC Earth News. 10.3.2010. BBC. Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  3. Greenwood M, Clarke C, Lee CC, Gunsalam A, Clarke RH: A Unique Resource Mutualism between the Giant Bornean Pitcher Plant, Nepenthes rajah, and Members of a Small Mammal Community. PLoS ONE, 2011, 6. vsk, nro 6. San Francisco: PLoS. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.