Säästöpossu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serbialainen säästöporsas.
Saksalainen 1970-luvun säästöpossu.

Säästöpossu tai säästöporsas on pääasiassa lapsille tarkoitettu säiliö kolikoiden säilyttämiseen. Säästöpossut muistuttavat muodoltaan porsasta, ja ne valmistetaan yleensä muovista, mutta myös keraamisia possuja on myynnissä. Nimitystä säästöpossu käytetään usein myös muiden eläinten muotoisista rahankeräyslippaista.lähde?

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säästöpossun nimi ja muoto ovat syntyneet Keski-Englannissa. Sikäläisessä murteessa sana pygg tarkoittaa savilajia, josta valmistetaan kodin käyttöastioita. Lausuttuna sana pygg kuulostaa samalta kuin porsasta tarkoittava sana pig. Ihmiset usein keräsivät rahaa saviruukkuihin. lähde?

Säästöpossulle syötetyn rahan voidaan myös katsoa kuvaavan rehua, jota viljelijä syöttää sioilleen: rehu maksaa viljelijälle rahaa, mutta hän saa rahat moninkertaisena takaisin, kun porsas teurastetaan ja lihat myydään.lähde?

Useimmat säästöpossut ovat riittävän pieniä käsin kuljetettavaksi. Markkinoilla on myös suuria säästöpossuja, jopa lähes metrin korkuisia, joiden ulkomuoto muistuttaa tunnettuja sarjakuvahahmoja kuten Putte Possua.

Säästölipas Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa eri pankeilla on ollut erilaisia säästölippaita. Aluksi ne olivat pienen lippaan muotoisia, mutta sitten muuttuivat muovisiksi ja eläinhahmoisiksi. Osuuskassoilla oli teräksinen lieriömuotoinen säästölipas. 1960-luvulla säästölippaista tuli muovisia ja ne valmisti usein sama yritys, Heikki Tavelan omistama MK-Tuote,[1] mistä seurasi että kaikkien pankkien säästölippaat saattoi avata pankeissa samalla peltisellä avaimella.

Säästöporsas oli säästöpankkien ja Postipankin muovisen säästölippaan hahmo. Ne, jotka olivat säästäneet 25 markkaa ja saaneet Ahkeran Säästäjän Kunniakirja:n pääsivät jäseniksi Kultapossukerhoon ja saivat kullanvärisen muovisen säästöporsaan.

Osuuskassojen muuttuttua osuuspankeiksi niiden säästölipas sai virtahevon muodon, ja säästölipasta kutsuttiin Hippo-lippaaksi.

Suomen Yhdyspankissa ja Pohjoismaiden Yhdyspankissa säästölipas oli maapallon muotoinen.[1] Myöhemmin Suomen Yhdyspankki kehitti lapsia ja nuoria vasten Postipankin Kultapossukerhoa vastaavan Maapallokerhon, joka julkaisi omaa lehteäkin.

Kansallis-Osake-Pankissa säästölippaan muoto oli raha-arkun päällä istuva Roope Ankka.[1]

Sähköiset säästölippaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköisten palveluiden yleistyessä myös säästölippaat ovat kokemassa uuden tulemisen virtuaalisessa muodossa. Maailman ensimmäisen sähköisen säästölippaan tarjosi vuonna 2003 suomalainen Ålandsbanken[2]. Sähköisen palvelun etuna on mahdollisuus uudenlaisiin toiminnallisuuksiin kuten esimerkiksi säästötavoitteen asettamiseen ja seuraamiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Laalo, Kalevi: Nappikaupasta muoviaikaan, 70 vuotta suomalaista muoviteollisuutta, s. 164–167. Hämeenlinna: Muoviyhdistys ry, 1990. ISBN 951-9271-23-6.
  2. Sähköinen säästöpossu Ålandsbankenilta iltasanomat.fi. Arkistoitu 1.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Säästöpossu.