Ruusuapila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruusuapila
Trifolium alpestre.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Apilat Trifolium
Laji: alpestre
Kaksiosainen nimi

Trifolium alpestre
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ruusuapila Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ruusuapila Commonsissa

Ruusuapila eli pyökkiapila (Trifolium alpestre) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon apiloiden (Trifolium) sukuun kuuluva kasvilaji. Ruusuapila muistuttaa paljolti metsäapilaa (Trifolium medium) mutta on erotettavissa siitä lehtien korvakkeiden ja kukkien verhiöiden ulkonäön perusteella. Korvakkeiden ja verhiöiden ulkonäkö onkin ruusuapilan tunnusomaisimpia tuntomerkkejä.[1]

Ruusuapila on monivuotinen ja ruohovartinen apilalaji, joka voi kasvaa noin 40 cm korkeaksi. Varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja harvakseltaan haaroittuneita. Lehdet ovat muodoltaan sormilehdykkäisiä, ja kussakin lehdessä on kolme lehdykkää. Lehdykät ovat kapeansuikeita ja laidoiltaan hienohampaisia. Lehtien korvakkeet ovat pitkiä ja lehtiruodin kanssa yhteen kasvaneita. Kukat sijaitsevat varsien kärjissä, ja ne ovat perättömiä ja väriltään punaisia. Kukkien verhiöt ovat karvaisia ja kaksikymmentäsuonisia, ja verhiön alimmat liuskat ovat noin kaksi kertaa niin pitkiä kuin ylimmät. Ruusuapila kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Ruusuapila kasvaa kuivilla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla[1]. Suomessa ruusuapilaa on tavattu kerran 2010-luvulla Kymenlaaksossa[2]. Ruotsissa Gotlannissa ruusuapila kasvaa rinneniityillä sekä harvapuustoissa mäntymetsissä[1]. Siellä lajia tavataan vain Gotlannin länsiosissa, ja se on Ruotsissa rauhoitettu[1]. Muualla Euroopassa ruusuapilaa tavataan laajalti Ranskasta ja Italiasta itään keskiselle Venäjälle ja Kaukasukselle asti[3]. Ruusuapila on kuvattu Alpeilta, joihin lajin tieteellisen nimen lajinimikin viittaa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Alpklöver (Trifolium alpestre) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.11.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Ruusuapila (Trifolium alpestre) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 1.11.2018.
  3. Den virtuella floran: Alpklöver (Trifolium alpestre) – Norra halvklotet Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 1.11.2018. (ruotsiksi) (kartta)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]