Rundāles pils

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rundalen linnan sisäänkäynti

Rundāles pils on barokkilinna Latviassa Bauskan kaupungin lähellä, ja sitä sanotaan usein Itämeren Versaillesiksilähde?. Se rakennettiin vuosina 17361740 kuurinmaalaisen herttuan Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann Bironin kesäasunnoksi.[1] Bironin perheen käytössä linna oli vuoteen 1795 saakka, jolloin Kuurinmaan herttuakunta liitettiin Venäjän keisarikuntaan.

Palatsin interiööri on tyyliltään pääosin rokokoota, ja rakennuksessa on 138 huonetta. Linnan on suunnitellut Venäjän hallitsijan hoviarkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, jonka suunnittelua on myös Pietarin Eremitaaši. Hän johti sen rakennustöitä 1736–1740. Linna on osittain museona, osittain edustustilana. Linnan restaurontityöt aloitettiin vuonna 1972, ja ne jatkuvat edelleen. Jo entistettyjen tilojen lisäksi palatsissa voi tutustua palatsin ja Bironin suvun historiaa esitteleviin näyttelyihin. Myös entistetty barokkipuisto on avoinna vierailijoille.[1]

Valtaistuinsali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi linnan parhaiten säilyneistä osista on sen valtaistuinsali, jonka koristelu on peräisin vuodelta 1767. Sen kattomaalauksista ovat vastanneet Francesco Martini ja Carlo Zucci. Kattomaalaukset kuvastavat linnan rakennuttajan, herttua Ernst Johann Bironin hyviä ominaisuuksia. Kohokuvat salissa on stuccomestari Johann Michael Graffin käsialaa, ja niiden kultauksen on hoitanut Johann Endress. Salin valtaistuin on aikojen saatossa hävinnyt. Alkuperäinen parkettilattia puolestaan on edelleen paikoillaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Baltic Cottage Agency, Zemgale luettu 27.1.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rundāles pils.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.