Roope Pelo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roope Pelo
Virtuoso2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 26. maaliskuuta 1976 (ikä 43)
Ammatti laulaja-lauluntekijä, laulunopettaja, tuottaja, kuoronjohtaja, juontaja, näyttelijä
Muusikko
Laulukielet suomi, italia
Aktiivisena 1990-luku-
Yhtyeet Virtuoso, Roope Pelo & Pelottomat, Roope Pelo & The Fearless
Levy-yhtiöt EMI
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Roope Pelo (s. 26. maaliskuuta 1976)[1] on suomalainen tenori, joka laulaa Virtuoso-lauluyhtyeessä, Roope Pelo & Pelottomat -jazz/tanssimusiikiyhtyeessä ja Roope Pelo & The Fearlessissa.

Pelo on laulaja, laulunopettaja, tuottaja, näyttelijä, juontaja, Salon Viihdelaulajien kuoronjohtaja, Halikon musiikkiyhdistyksen toiminnanjohtaja 2007–2015, Tanssii ja Musisoi ry:n toinen perustajajäsen, näyttelijäseura Väskin Vasara jäsen sekä Salon uimahyppyseuran perustaja/uimahyppyvalmentaja.

Pelo ehti valmistua ennen laulajan uraansa sähkövoima- ja automaatiotekniikanmekaanikkon ammattiin 1995. Veri veti kuitenkin lauluopintojen pariin ja varsinaiset lauluopinnot hän aloitti 1997 Helsingin Konservatoriossa. Oriveden musiikkilinjan hän kävi 2000–2001 ja Helsingin Konservatorion muusikkolinjan 2001–2002. Helsingin ammattikorkeakoulussa Metropoliassa hän opiskeli kulttuurialan ammattikorkeakoulututkintoa pääaineenaan laulu, josta valmistui laulupedagogiksi 2008.

Pelon laulunopettajina ovat toimineet muun muassa Matti Pelo, Petri Pöyhönen, Mikko Pasanen ja Aki Alamikkotervo. Kesällä 2007 Roope oli Sisiliassa tenori maestro Pietro Ballon mestarikurssilla Academia Lirica Del Mediterraneossa sekä syksyllä Helsingissä järjestämässään Pietro Ballon mestarikurssilla Taiteilijakoti Lallukassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruuden ja varhaisaikuisuuden 1990–2000 Pelo lauloi Halikko Ensembessä, joka saavutti Maltan kansainvälisessä laulukilpailussa 2. sijan. 17–20-vuotiaana hän toimi paikallisen Sonic Haze -yhtyeen solistina ja kiersi paikallisia ravintoloita ja kotibileitä.

22-vuotiaana Pelo kutsuttiin laulajaksi poikabändi Boomiin. Boom teki yhden levyn levy-yhtiö Sonylle ja kiersi ympäri Suomen maata, teki lehti-, radio- ja tv-haastatteluja, osallistui Syksyn sävel -kilpailuun ja Onnenpyörään. Yhtye teki myös musiikkivideon, jota useaan otteeseen Jyrkissä pyöritettiin. Muutamat kappaleet ylsi jopa radiosoittojen ykkösiksi.

Pelo lauloi Savonlinnan oopperakuorossa neljä vuotta, 2001–2004. Pelo on palkittu myös Savonlinnan oopperakuoron vuosittain jaettavalla erittäin arvostetulla Pirhos-palkinnolla. Kyseinen palkinto jaetaan erinomaisille laulajille, sekä ryhmähengen luojille. Tämän palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Matti Salminen, Jorma Silvasti, Aki Alamikkotervo ja Riku Pelo.

Helsingin kaupunginteatterissa vuosina 2003–2007 Pelo toimin kaupunginteatterin musikaalilaulajana viisi vuotta muun muassa musikaaleissa Cherbourghin sateenvarjot, Miss Saigon ja Evita.

Halikon Musiikkiyhdistys on perustettu vuonna 1980. Sen tarkoituksena on edistää musiikin harrastusta ja opetusta erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Vuonna 2007 Pelo pyydettiin Halikon musiikkiyhdistyksen toiminnanjohtajaksi/laulunopettajaksi ja vuodet 2007–2015 vierähtivätkin niissä kuvioissa.

Pelo on toiminut vuodesta 2011 alkaen Suomen vanhimman viihdekuoron Salon Viihdelaulajien kuoronjohtajana. Salon Viihdelaulajat tekee joka vuosi kaksi isompaa teemallista konserttia, jonka lisäksi tekee pienempiä konserttikokonaisuuksia muun muassa vanhainkodeissa ja tilausteoksia, esimerkiksi ”Salossa soi”.

Vuonna 2014 Pelo perusti yhdessä Sanna Takatalo-Heinosen kanssa Tanssii ja Musisoi ry:n. Yhdistys järjestää paljon erilaisia kulttuuritapahtumia, esimerkiksi Kuin silloin ennen, Tiistaitanssit, Monotanssit, Laila Kinnunen ja Olavi Virta -konsertit, Virtuoson konsertteja, tanssikursseja.

Vuonna 2013 Pelo oli elvyttämässä Saloon 20 vuoden tauon jälkeen Salon uimarit-uimahyppyseuraa. Seura aloitti toimintansa Pelon tyttären innostuksesta. Pelo sai houkuteltua vanhan hyppykaverinsa Tero Vilmusen mukaan toimintaan. Ensimmäisen vuoden aikana Pelo pyöritti yhdessä Tero Vilmusen kanssa 20 hyppääjän ryhmää kunnes huomattiin, että tarvitaan lisää taitoa valmennukseen. Turusta saatiin houkuteltua moninkertaisen Suomenmestari Otto Lehtonen päävalmentajaksi ja tällä hetkellä seurassa on jo 40 uimahyppääjää. Seura tuotti tapahtuman ”Huikea uimahyppyshow Tiellä Rioon päävalmentaja Otto Lehtoselle ja hänen hyppyparilleen Jouni Kallungille. Tällä showlla seura halusi tukea heidän matkaansa kohti olympialaisia. Samalla seura sai itse hyvää näkyvyyttä Salon uimahyppääjille. Show oli kaiken kaikkiaan täysin uudenlainen, mitä ei ole muualla ennen nähty. Show:ssa yhdistettiin vasta-alkajat, valo ja ääni, pellehyppääjät, olympiatason hyppääjät. Itse Pelo toimi juontajana. Myöhemmin Otto Lehtonen sai opiskelupaikan Yhdysvalloista ja hän ei halunnut jättää seuraa pulaan vaan seura sai Oton työn jatkajaksi hänen oman valmentajansa Jari Komulaisen ja bonuksena lisäksi Suomen tämän hetken parhaimman hyppääjän Jouni Kallungin. Pelo on myös itse menestynyt uimahyppääjä, ensimmäiset kilpailut hän hyppäsi 24.3.2018 FinnCup-kisoissa Vantaalla sijoittuen neljänneksi. SM-kilpailut 10.6.2018, jossa voitti oman ikäsarjansa Suomenmestaruudet metrin ponnahduslaudalla ja kerroksilla. 2018 elokuussa Roope osallistui Sloveniassa EM-kilpailuihin jossa sai hopeaa metrin ponnahduslaudalta, pronssia kerroksilta ja edusti EM-kisoissa myös Tukholman poliisien uimahyppyseuraa josta tuloksena oli hopeinen mitali.

Pelo oli perustamassa näyttelijäseura Väskin vasaraa Väskin saaren näyttelijöiden kanssa, jonka kanssa teki erilaisia näytelmiä ja seikkailutapahtumia, muun muassa tilauskeikkoja merirosvoteemalla yritysjuhliin, MalitikeTumba seikkailurata ja huumenäytelmä ”Rotta” Salon Viestinmäen alla olevassa pommisuojassa sekä Suuri Avaruusseikkailu kauppakeskus Plazan tiloissa. Naantalin muumimaailmassa/Väskin saaressa Roope toimin näyttelijänä kaksi kesää (1997 ja 1998) Väskin saaren kesäteatterissa. Esityksiä oli kolme kertaa päivässä toukokuusta elokuuhun. Tämä oli todellinen näyttelijäntyönkurssi ja esityksiä oli valtavasti; väliajat merirosvohahmoina yleisön seassa. Kesällä 2018 Roopen näki Salossa Myötätuulen teatterissa esittämässä Unto Monosen tangoja näytelmässä En usko rakkauteen.

Pelo on ollut Virtuoson jäsen vuodesta 2005 lähtien ja toiminut myös solistina Virtuoson lisäksi muun muassa kirkollisissa teoksissa ja erilaisissa oopperaproduktioissa, esimerkiksi Bachin kantaateissa, Mozartin Taikahuilussa (Taminon rooli), Pasatieri Signor Deluso (Leonin rooli), Brittenin Kesäyön Unelmassa (Lysanderin rooli), Pulaoopperassa ja Helsingin Kaupunginteatterin Cherbourghin sateenvarjoissa (Jeanin rooli).

Virtuosossa Roopelle ei ole jääneet tuottajan hommat vieraiksi. Hänen tuottamistaan konserteista voisi mainita Salohallin joulukonsertti yhdessä Juha Untala Pops Orchestran kanssa, Sinatran seurassa Salon urheilutaloon, joulukonsertti Helsingin ammattikorkeakoulu Metropolian konserttisalissa yhdessä SOI orkesterin kanssa, kapellimestarina Jani Sivèn.

Jazzmusiikkissa Roope on saanut toteutettua pitkäaikaisen ideansa Mafiosoilta. Idea on lähtöisin Frank Sinatran Mafia-yhteyksistä. Tähän teemaan on yhdistetty Sinatran, Olavi Virran ja Rauli Somerjoen kappaleita, unohtamatta italialaisia serenadeja, hyvää ruokaa ja tyyliin sopivaa miljöötä. Ensi-ilta oli Lehmirannan lomakeskuksessa 2.3.2016 ja jatkoa on luvassa.

Klassisen musiikkin saralla Pelo esiintyy vaimonsa pianisti Malla Pelon kanssa hyvinkin paljon erinäisissä tilaisuuksissa, kuten esimerkiksi Salon kaupungin tilaamissa kirkkokonserteissa.

Roope Pelo & Pelottomat ja Roope Pelo & The Fearless ovat kulkeneet muutaman vuoden kaksilla rattailla. Alkuperäinen Pelottomien kokoonpano keskittyi vanhaan iskelmään ja jazz-klassikoihin, mutta soittorepertuaaria laajennettiin yhtyeen jäsenmäärän kasvaessa. Hiljalleen alkoi muodostua kaksi erillistä kokoonpanoa, kun alkuperäisten Pelottomien kanssa käytiin tekemässä Salakapakkateemalla Mafioso-iltoja jazzmusiikin säestämänä. Uudeksi nimeksi valittiin Roope Pelo & The Fearless; salolainen bändi joka kokoonpanoon kuuluvat: laulu Roope Pelo, kitara Petro Väyrynen ja Tero Reiman, basso Joni Areva, rummut Jussi Lokisto ja koskettimet Juha Kivirinta.

Roope on ollut ehdolla vuoden 2014 Tangomarkkinat-kilpailussa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roope Pelo saunalahti.fi. Arkistoitu 20.5.2014. Viitattu 16.9.2018.
  2. Roope Pelo yle.fi. Viitattu 22.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]