Roope-setä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvalehdestä. Sarjakuvahahmosta nimeltä Roope Ankka on erillinen artikkeli.
Roope-sedän numeron 10/2005 (#314) kansi. Kannen on piirtänyt Alessandro Perina.

Roope-setä on Sanoma-yhtymään kuuluvan Sanoma Media Finlandin julkaisema suomalainen sarjakuvalehti, joka sisältää Disneyn sarjakuvamaailmaan sijoittuvia sarjakuvia. Lehden pääosassa seikkailee Roope Ankka ja siinä esiintyy myös hahmoja, joita ei ole Aku Ankka -lehdessä. Lehden nimi oli alun perin Roope-setä-taskulehti.

Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1978, jolloin siitä ilmestyi neljä numeroa. Vuosina 1979 ja 1980 lehti ilmestyi joka toinen kuukausi, mutta vuodesta 1981 vuoteen 2014 se on ilmestyi kerran kuukaudessa. Ilmestymispäivä oli aluksi kunkin kuun ensimmäinen keskiviikko.

Vuodesta 2015 alkaen lehti on ilmestynyt 10 kertaa vuodessa. Numeroiden ilmestymisen välillä on aina n. viisi viikkoa, joten lehti tulee tammi-, helmi-, maalis-, huhti-, kesä-, heinä-, elo-, syys-, marras- ja joulukuussa. Ilmestymispäivä on nykyisin perjantai.

Tammikuussa 2012 lehden koko muuttui: sivumäärä pysyi samana, mutta leveys ja korkeus kasvoivat parilla sentillä, jotta Topolino-lehden tarinoita voitaisiin hyödyntää paremmin.

Yleensä lehti sisältää kolme tai neljä pitkää tarinaa sekä mahdollisesti muutaman lyhyemmän tarinan, jotka ovat Suomessa ennen julkaisemattomia. Tarinat on pääosin tuotu italialaisesta Topolino-lehdestä.

Sarjakuvien lisäksi lehdessä on julkaistu muun muassa Roope-sedän tietotoimistoa, Vanhan visukintun päiväkirjaa ja Klubimestarin palstaa. Nykyään Roope-sedässä julkaistaan myös Päivän Pamausta ja Dekkaripähkinöitä. Numeroon 1/2017 asti joka lehdessä oli myös kilpatehtävä. Lehdessä on usein pieniä artikkeleita Disneyn sarjakuvamaailmasta ja sen sarjakuvataiteilijoista. Lehden tilaajille on useana vuonna annettu tilaajalahjoja.

Vuosina 1985–87 joka numerossa julkaistiin Carl Barksin yksisivuinen tarina suomeksi. Vuonna 1987 kieleksi tuli englanti ja vuodesta 2001 yksisivuisia tarinoita julkaistiin myös muilla kielillä. Vuonna 2001 Barksin yksisivuiset tarinat vaihdettiin Al Taliaferron yksisivuisiin, ja vieraat kielet korvattiin suomen eri murteilla. Vuodesta 2002 lähtien yksisivuisten kieli on ollut jälleen englanti ja niiden käsikirjoittajat ja piirtäjät ovat vaihdelleet.

Vuoden 2007 ensinumerossaan lehti ilmoitti, että saman vuoden joulukuussa ilmestyy kaikkien aikojen paksuin Roope-setä. Sillä juhlistettiin Roope Ankka -hahmon 60-vuotissyntymäpäivää.

Vuoden 2008 ensimmäisessä numerossa ilmestyi lyhennetty näköispainos kaikkien aikojen ensimmäisestä Roope-sedästä, koska lehti täytti 30 vuotta.

Vuonna 2012 lehden levikki oli 73 094 (LT 2012[1]). Vuonna 2016 levikki on supistunut 42587:ään.

Vuonna 2017 lokakuussa Sanoma-konserni ilmoitti että se lopettaa Roope-sedän julkaisemisen ja tuo uuden Duck Tales -lehden, jonka tilaajiksi Roope-sedän tilaajat siirretään automaattisesti. Viimeinen numero ilmestyi joulukuussa 2017.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]