Romney Sandsin rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Romney Sands
Kuva asemalta
Nro 9 Winston Churchill saapuu New Romneystä.
Perustiedot
Aiemmat nimet  Maddieson's Camp
Rataosa  Hythe–Dungeness
Sijainti  50°57′30″N, 000°57′47″E
Valtio  Yhdistynyt kuningaskunta
Avattu  toukokuu 1928
Liikenne
Operaattori(t)  RHDR
Paikallisjunat  Hythe–Dungeness
Asemarakennus
Rakennettu  1973–1974
Lipunmyynti  kyllä
Ratapiha
Raiteisto  2 laituriraidetta

Kuva asemalta
Nro 2 Northern Chief odottaa lähtölupaa kohti Dungenessia.

Romney Sandsin rautatieasema on kapearaiteisen Romney, Hythe and Dymchurch Railwayn liikennepaikka Kentin kreivikunnassa Englannissa. Liikennepaikka sijaitsee Romney Marshin niemellä. Asema on ns. saariasema, eli asemarakennus sijaitsee välilaiturilla raiteiden välissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin liikennepaikka avattiin toukokuussa 1928 nimellä Maddieson's Camp läheisen lomakylän mukaan. Toista maailmansotaa edeltävänä aikana aseman paikkaa osoittivat pelkät aseman nimikilvet. Sodan jälkeisissä perusparannustöissä kaksiraiteinen osuus muutettiin yksiraiteiseksi, ja asemalle rakennettiin betoninen seisakelaituri. Asema säilyi muuttumattomana vuoteen 1973 saakka.

Vuonna 1973 asemalle päätettiin rakentaa sivuraide junien kohtaamista varten, jotta tunnin vuorovälein hoidettava liikenne New Romneyn ja Dungenessin välillä olisi mahdollista. Maanomistussuhteista johtuen sivuraiteen rakentaminen oli kuitenkin mahdotonta, joten asema siirrettiin lopulta lomakylään johtavan tien toiselle puolelle. Sivuraide rakennettiin talvella 1973–1974 yhdessä raiteiden välissä olevan laiturin ja lipputoimiston kanssa.

Lomakylä on edelleen toiminnassa, mutta omistussuhteiden muutoksen myötä se on nimetty uudelleen. Tämän vuoksi myös liikennepaikka nimettiin uudelleen Romney Sandsiksi suunnilleen vuonna 1980.

War Departmentin sivurata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1929–1951 silloinen Maddieson's Campin liikennepaikka oli risteysasema, josta alkoi sisämaahan johtava sotaministeriön sivurata. Rata rakennettiin ministeriön pyynnöstä hoitamaan Dengeen perustetun salaisen, akustiseen lentoliikenteen valvontaan tarkoitetun tukikohdan liikennettä. Tukikohdan toiminta oli menestyksekästä, mutta tutkan kehittäminen teki sen tarpeettomaksi lähes välittömästi.

Sotaministeriöllä oli oma veturi, jolla hoidettiin tukikohdan liikennettä. Veturia säilytettiin Hythen veturitalleilla, ja sillä oli lupa liikennöidä koko rautatiellä tarpeen mukaan. Veturi on myös ainoa muun kuin rautatieyhtiön omistama veturi, joka on ollut pidempiaikaisessa liikenteessä RH&DR:n omistamalla radalla.

Toisen maailmansodan jälkeen sivurata oli tavaraliikenteen käytössä kuuden vuoden ajan. Liikenne päättyi vuonna 1951, ja sivurata purettiin saman vuoden loppuun mennessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]