New Romneyn rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Romney
Nro 5 Hercules New Romneyn asemalla.
Nro 5 Hercules New Romneyn asemalla.
Perustiedot
Rataosa Hythe–Dungeness
Sijainti 50°59′09.6″N, 000°57′14.4″E
Paikkakunta New Romney, Kent, Englanti
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Avattu 16. heinäkuuta 1927
Liikenne
Liikennöitsijä(t) RHDR
Paikallisjunat Hythe–Dungeness
Muut tiedot lisäksi rautatien toimintaan liittyvää huoltoliikennettä
Asemarakennus
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto useita laituriraiteita
Nro 14 Captain Howey laiturikatoksen alla.
Nro 14 Captain Howey laiturikatoksen alla.

New Romneyn rautatieasema on kapearaiteisen Romney, Hythe and Dymchurch Railwayn liikennepaikka New Romneyssa Kentin kreivikunnassa Englannissa. Se on myös aina ollut rautatieyhtiön päätoimiston sijaintipaikka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilapäinen pääteasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Dungenessiin johtavaa laajennuksen valmistumista New Romney oli rautatien eteläinen päätepiste. Tuolloin asemalaiturit sijaitsivat nykyisen ravintolan ja pienoismallinäyttelyrakennuksen mailla.

Dungenessin laajennuksen myötä laiturialue piti siirtää tienpinnan tasosta alemmalle tasolle, koska uusi ratalinja vaati maantien alittamista. Nykyinen asema-alue rakennuksineen on rakennettu 1930-luvulla, jolloin Hythen ja New Romneyn välillä liikennöivät junat käyttivät päättyviä ylemmän tason laituriraiteita ja läpikulkevat junat alemman tason laituriraiteita.

Kun rautatie avattiin julkiselle liikenteelle uudelleen toisen maailmansodan jälkeen, New Romneysta tuli jälleen tilapäinen pääteasema siihen saakka, kunnes New Romneyn ja Dungenessin välinen rataosuus saatiin korjattua liikennöitävään kuntoon ja muutettua yksiraiteiseksi.

New Romneyn asemalla vuonna 1947 järjestetyn Dungenessin radan uudelleen avaamisen kunniaksi järjestetyssä seremoniassa esiintyivät myös näyttelijät Stan Laurel ja Oliver Hardy.

Uudelleenrakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Romneyn asema-alue on kehittynyt vaiheittain useiden vuosien aikana. Varsinainen peruskunnostus suoritettiin 1970-luvun lopulla, jolloin laiturialueet katettiin ja läpikulkevan liikenteen laitureita jatkettiin. Kunnostuksen jälkeen asemalla oli käytössä kaikkiaan yhdeksän raidetta. Kaksi vanhaa ylemmän tason laituriraidetta jäivät käyttöön numeroimattomina, ja neljä laituriraidetta, raiteet 1–4, lisättiin katoksen alle. Katoksen alla oli lisäksi kolme laituritonta raidetta, joita käytetään vaunukaluston säilytykseen.

Ylemmän tason laituriraiteita käytettiin pääasiassa vain vähäisissä määrin vaunukaluston säilytykseen, ja ne purettiin suurelta osin 1980-luvun aikana. Viimeisetkin jäljet vanhoista ylätason laitureista katosivat 1990-luvulla, kun kääntöpöytä siirrettiin nykyiseen paikkaansa ja raidejärjestelyt muuttuivat. Vanhat laiturialueet jäivät asemaravintolan laajennusosan alle.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön toimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön pääkonttori sijaitsee asema-alueella. Konttoriin on tien puolelta erillinen sisäänkäynti. Yleisesti toimisto tunnetaan nimellä front office, ja se on hallinnon keskuspaikka. Asemalla on lisäksi toimitusjohtajalle ja vastuupäälliköille omat toimistotilat.

Aseman rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Romney on rautatien liikenteellinen ja operatiivinen keskus, joten siellä sijaitsevat muun muassa suuri lipputoimisto, myymälä ja kahvio. Näiden lisäksi asemalla on myös museo ja pienoismallinäyttely.

Liikenteenohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Romneyn asetinlaitetornista käsin ohjataan kaikkea liikennettä paikallisesti. New Romneyn liikenteenohjauskeskuksesta valvotaan ja ohjataan junaliikennettä koko radalla muiden asemien henkilökuntien avustuksella. Liikenteenohjauskeskuksessa työskentelevä liikenteenohjaaja on jatkuvasti radiopuhelinyhteydessä radan muilla asemilla työskenteleviin asetinlaitemiehiin, veturinkuljettajiin, asemahenkilökuntaan, junamiehistöön ja kunnossapitotyöntekijöihin.

Vetokaluston säilytys ja huolto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatien alkuperäinen yhdeksänpilttuinen veturitalli on edelleen käytössä, mutta sitä on laajennettu huomattavasti, ja sen koko on lähes kaksinkertaistunut. Nykyisessä tallissa on tilaa rautatien kaikille vetureille sekä kunnossapitoa tarvitsevalle kalustolle. Veturitallissa on myös sosiaalitilat työntekijöille. Asema-alueella on myös maalauspaja. Hythessä on lisäksi pienempi veturitalli, mutta se on lähes käyttämätön.

Ratatyön keskuspaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös ratatyöntekijöiden tilat sijaitsevat New Romneyssa. Rautatien alkuperäinen, pieneksi käynyt ratatyökalustohalli on korvattu suuremmalla hallilla. Hallissa säilytetään kunnossapidossa tarvittavaa välineistöä sekä ratatyökalustoa.

Perinnekaluston säilytyshalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiallisen rautatiekaluston säilytyshalli toimii nykyisin vanhassa ratatyökaluston säilytyshallissa. Hallissa sijaitsevat rautatieperinnearkisto sekä pieni kokoelma historiallista erikoisjunissa käytettävää rautatiekalustoa. Toiminnasta vastaa pieni perinteen säilyttämisestä kiinnostunut yhteisö.

Vaunukalustohalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatien vaunukalustoa säilytetään, kunnostetaan ja rakennetaan New Romneyn kalustohallissa. Halli oli ennen asema-alueen suurimpia rakennuksia, mutta se on nyt yksi pienimmistä lukuisten muiden toimipisteiden laajennuksien vuoksi.

Muut tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemalla toimii lisäksi muita pienempiä rautatien toimintaan ja liikennöintiin liittyviä yksiköitä, jotka käyttävät aseman pieniä tiloja. Näitä ovat muun muassa opastin- ja telekommunikaatiojaos, joka hoitaa rautatien opastin- ja kommunikaatiolaitteita, sekä markkinoinnista vastaava yksikkö. Muita tiloja ovat lisäksi julkiset käymälät, lasten leikkialue, piknikalue sekä suuri pysäköintialue. Lisäksi alueella on rajoitettu määrä henkilökunnan majoitushuoneita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]