Laden rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lade
Perustiedot
Rataosa  Hythe–Dungeness
Valtio  Yhdistynyt kuningaskunta
Avattu  24. toukokuuta 1928
Lakkautettu  1977
Muut nimet  Lade Halt
Liikenne ennen lakkautusta
Operaattori(t)  RHDR
Paikallisjunat  Hythe–Dungeness
Asemarakennus
Tyyppi  odotuskatos
Rakennettu  1. katos 1928,
2. katos 1968
Purettu  1. katos 1947,
2. katos 1990-luvulla
Ratapiha
Raiteisto  vain pääraide

Laden rautatieasema oli liikennepaikka kapearaiteisella Romney, Hythe and Dymchurch Railwayllä. Se avattiin liikenteelle 24. toukokuuta 1928 yhtä aikaa rataosan New Romney – The Pilot Inn kanssa.

Vaikka rautatieyhtiö määritteli Laden liikennepaikan virallisesti rautatieasemaksi, ei sitä koskaan ollut tarkoitus varustaa rautatieaseman tavoin. Käytännössä liikennepaikka oli seisake, jolla ei ollut edes kestopäällystettyjä laitureita. Ainoa rakennus oli Greenly-tyylinen koristeellinen puinen odotussuoja, jossa oli ikkunat molemmissa päissä.

Asemalla ei koskaan ollut asemahenkilökuntaa, eikä sitä ollut suunniteltu henkilökunnan tarpeita silmällä pitäen. Käytännössä asema palveli pientä kalastajamajojen ryhmää, ja pian liikennepaikka alennettiinkin seisakkeeksi. Seisakkeeksi muuttamisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta valokuvassa vuodelta 1936 odotushuoneen asemanimikylteissä lukee jo Lade Halt.

Toisen maailmansodan jälkeen rata New Romneystä Dungenessiin muutettiin yksiraiteiseksi ja odotuskatos hävitettiin. Lade kuitenkin jäi vielä seisakkeeksi, jossa junat pysähtyivät aina tarpeen vaatiessa.

Kun läheinen The Pilot Innin rautatieasema alenettiin seisakkeeksi vuonna 1968, rakennettiin sekä Ladeen että The Pilot Inniin samanlaiset tuulensuojaiset odotuskatokset. Molemmat liikennepaikat pysyivät käytössä aina vuoteen 1977 saakka, jolloin ne lakkautettiin. Sen jälkeen liikennepaikalla ovat pysähtyneet vain eri ryhmien tilausjunat vuoteen 1983 saakka. Sittemmin läheisen tasoristeyksen vaatimat raidevirtapiirit asennettiin entisen laiturialueen kohdalle.

Lade Halt oli vielä painettuna rautatien aikatauluun vuonna 1984, mutta junien lähtöaikoja ei aikatauluissa ollut. Vuodesta 1985 asema on mainittu ainoastaan historiallisissa julkaisuissa. Vuonna 1968 rakennettu odotuskatos purettiin 1990-luvun puolessa välissä, eikä aseman sijainnista ole havaittavissa jälkiä maastossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]