Roland Garros

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentäjää. Artikkeli tennisturnauksesta, katso Ranskan avoin tennisturnaus

Roland Garros (6. lokakuuta 1888 Saint-Denis, Réunion5. lokakuuta 1918 Vouziers, Ranska) oli ranskalainen lentäjä ja ensimmäisen maailmansodan hävittäjälentäjä. Garrosia pidetään yhtenä ensimmäisistä hävittäjä-ässistä.

Garros syntyi Saint-Denis de la Réunionissa, Ranskan Intian valtamerellä sijaitsevassa departementissa. Garros oli opiskelemassa konserttipianistiksi, kun hän innostui lentämisestä osallistuttuaan elokuussa vuonna 1909 ensimmäiseen kansainväliseen ilmailutapahtumaan Reimsissä, Ranskassa.

Garros opetteli lentämään Alberto Santos-Dumontin suunnittelemalla Demoiselle-koneella. Jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Garros oli kuuluisa lentäjä: mm. vuonna 1911 hän saavutti toisen sijan molemmissa Pariisi–Rooma- ja Circuit of Europe -kilpailussa, ja vuonna 1913 hän lensi ensimmäisenä Välimeren yli etelä-Ranskan Frejusista Tunisian Bizerteen. Seuraava vuonna Garros liittyi Ranskan armeijaan.

Useiden lentotehtävien kokemusten jälkeen Garros kehitti Morane-Saulnier L konettaan asentamalla konekiväärin lentokoneen etuosaan. Koska konekivääri oli potkurin pyörivien lapojen takana, Garros asensi potkurin lapoihin metalliset suojat, jotta luodit eivät rikkoisi potkuria. Lentäen prototyyppikoneellaan 1. huhtikuuta 1915 alkaen Garros pudotti lyhyen ajan sisällä kolmesta viiteen saksalaiskonetta ja sai mainetta taistelulentäjänä.

18. huhtikuuta 1915 Garros ammuttiin alas ja hän joutui laskeutumaan saksalaisten puolelle. Hollantilainen lentokoneinsinööri Anthony Fokker ja hänen ryhmänsä tutkivat Garrosin koneen, ja kehittivät Garrosin keksintöä edelleen suunnittelemalla laitteiston, joka keskeyttäisi konekiväärin toiminnan potkurin lavan ollessa kiväärin edessä. Saksalaiskoneet saivat tästä suurta etua ja olivat pitkän aikaa ylivoimaisia verrattuna Liittoutuneiden koneisiin.

Garros onnistui pakenemaan vankileiriltä Saksasta helmikuussa 1918. Ranskan armeijaan palattuaan hän ampui alas useita viholliskoneita. Vain viikkoja ennen sodan loppua Roland Garros sai surmansa taistelussa 5. lokakuuta 1918.

Ranskan avoin tennisturnaus pelataan vuosittain Roland Garrosin nimeä kantavalla stadionilla. Stade Français -niminen klubi myi kolmen hehtaarin maa-alueen uuden tennisstadion rakentamista varten. Yksi kaupan ehdoista oli, että stadion on nimettävä Roland Garrosin mukaan, koska hän oli ollut klubin jäsen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Roland Garros.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Men – Roland Garros www.thosemagnificentmen.co.uk
  2. Who's Who: Roland Garros www.firstworldwar.com