Roe vastaan Wade

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Roe vastaan Wade[1] (engl. Roe v. Wade) oli Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuonna 1973 antama päätös, jonka mukaan Texasin osavaltion laki, joka kielsi abortit tapauksissa, jossa raskaus ei uhannut naisen henkeä, oli perustuslain vastainen.lähde?

Päätöksen mukaan naisilla on aborttiin liittyen oikeus yksityisyyteen perustuslain neljännentoista lisäyksen mukaan ja toisaalta syntymättömät sikiöt eivät ole henkilöitä ja niillä ei ole siksi lain suojaa.

Oikeuden päätös teki pätemättömiksi monta osavaltio- ja liittovaltiotason rajoitusta, joilla säänneltiin oikeutta aborttiin.lähde? Päätös aloitti Yhdysvalloissa laajan, edelleen käynnissä olevan väittelyn abortista ja aborttilainsäädännöstä.

Oikeustapauksen nimi tulee salanimestä ”Jane Roe” (todellisuudessa Norma McCorvey), jonka puolesta alkuperäinen haaste oli tehty ja Dallasin piirikunnan piirikunnansyyttäjästä Henry B. Wadesta, joka ajoi asiaa Texasin osavaltion puolesta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Katajisto, 2001: English-Finnish Glossary of United States Justice Terms FAST Area Studies Website. Department of Translation Studies, University of Tampere, Finland. Viitattu 11.11.2009.
  2. Jone Johnson Lewis: Roe v. Wade Supreme Court Decision Women's History. About.com: The New York Times Company. Viitattu 12.11.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]