Mitsubishi Logisnext Europe

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rocla)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rocla Oy ja Rocla Solutions Oy
RoclaLogo.jpg
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu 1942[1]
Toimitusjohtaja Tapio Rummukainen [1]
Kotipaikka Järvenpää[1]
Toimiala Metalliteollisuus
Tuotteet Trukit, automaattitrukit ja vihivaunut
Liikevaihto 113,9M € (2017)[1]
Liikevoitto -1,3M € (2017)[1]
Henkilöstö 369 (2017)[1]
Kotisivu www.rocla.com
www.rocla.fi

Mitsubishi Logisnext Europe Oy (ennen Rocla Oy) on suomalainen yhtiö, joka kehittää ja valmistaa sähköisiä varastotrukkeja, vastapainotrukkeja ja automaattitrukkijärjestelmiä. Yritys on perustettu vuonna 1942 nimellä Rautatyö Oy. MLE Oy:n omistaa Mitsubishi Logisnext Co., Ltd.[2] Järvenpäässä yritys työllistää noin 500 ammattilaista tuotekehityksessä, tuotannossa ja automaatioliiketoiminnassa.

Kesäkuussa 2013 Rocla -konsernirakenne järjestettiin uudelleen. Suomen asiakaspalveluliiketoiminta siirrettiin uuteen erillisyhtiöön Rocla Solutions Oy:hyn, nykyisin Logisnext Finland Oy. Logisnext Finland Oy myy ja markkinoi Rocla -merkkisiä varastotrukkeja ja Cat -merkkisiä sähköisiä vastapainotrukkeja, jotka valmistetaan Järvenpään tehtaalla. Vantaan toimipisteessä toimivat myynti, huolto ja varaosat sekä kaikki trukkeihin liittyvät palveluyksiköt. Siellä on myös trukinkuljettajakoulutustilat ja trukkien myyntinäyttely. Käyntiosoite on Vanha Porvoontie 229.

MLE Oy:n tytäryhtiöitä ovat muun muassa tanskalainen Rocla A/S sekä venäläinen OOO Rocla Rus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvulla Rautatyö Oy keskittyi kamiinoiden ja putkisänkyjen valmistamisen sijasta nosto- ja siirtolaitevalmistukseen. Yhtiön valikoimiin tulivat varastoissa käytettäviksi tarkoitetut haarukka- ja pinoamiskärryt. Yritys aloitti viennin ulkomaille vuonna 1961. Sähkökäyttöisiä trukkeja yritys on valmistanut vuodesta 1967 lähtien, ja vuodesta 1975 yritys on toiminut kansainvälisillä markkinoilla.

Rautatyö Oy:n nimi muuttui vuonna 1979 Rocla Oy:ksi. Nimenvaihdon takana on haarukkakärryjen liikuttamista tarkoittava ammattislangin sana roklaaminen.[3]. Automaattitrukkitoiminta käynnistyi vuonna 1983, jolloin Rocla Oy kehitti ensimmäiset vihivaunujärjestelmät.

Japanilainen MHI Mitsubishi Heavy Industries -yhtiö teki lokakuussa 2008 julkisen ostotarjouksen Roclan osakkeista. Yhtiö omisti entuudestaan 28 prosenttia Roclasta, mutta se halusi Roclan kokonaan hallintaansa. Roclan hallitus suositteli ostotarjouksen hyväksymistä ja useat suurimmista osakkeenomistajista ilmoittivat hyväksyvänsä tarjouksen.[4] Keväällä 2009 Mitsubishi sai omistukseensa koko osakekannan ja Rocla poistui pörssistä[2].

Vuoden 2012 huhtikuussa Mitsubishi ilmoitti siirtävänsä vastapainosähkötrukkituotantonsa Hollannista Roclan tehtaalle Järvenpäähän.[5]

Ensimmäiset vastapainotrukit uudelta linjalta valmistuivat toukokuussa 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Vainu.io search.vainu.io.
  2. a b Roclan tähti syttyi Mitsubishin kartalle Rocla Oy. Viitattu 15.3.2018.
  3. 75 vuotta suomalaista osaamista | Rocla www.rocla.com. Viitattu 16.1.2020.
  4. Trukkivalmistaja Rocla siirtyy ulkomaalaisomistukseen Yle Uutiset. Viitattu 15.3.2018.
  5. Mitsubishi siirtää trukkien valmistusta Hollannista Suomeen Yle Uutiset. Viitattu 15.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]