Robert Frost

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Frost vuonna 1959

Robert Lee Frost (26. maaliskuuta 1874 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat29. tammikuuta 1963 Boston, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen runoilija ja kirjailija.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frost syntyi San Franciscossa, vaikka hänet usein yhdistetäänkin Uuteen-Englantiin. Hänen äitinsä oli skotti Isabelle Moodie ja hänen isänsä oli toimittaja William Prescott Frost Jr. Isä oli viinaanmenevä uhkapeluri ja tiukka kurinpitäjä, jolla oli palava intohimo politiikkaan. Isä kuoli 1885 tuberkuloosiin ollessaan vasta 36-vuotias.[1] Isän kuoltua äiti, 11-vuotias Robert ja hänen hieman nuorempi sisarensa muuttivat Kaliforniasta Yhdysvaltain itärannikolle Massachusettsin Lawrenceen lähelle isän vanhempia. Äiti liittyi lahkolaiseen swedenborgilaiseen kirkkoon ja kastatti lapsensa siellä. Aikuisena Frost kuitenkin erosi kirkosta. Vuonna 1890 Frost alkoi opiskella Lawrencen high schoolissa, jossa hän innostui latinan ja kreikan kielistä. Siellä hän myös kirjoitti ensimmäisen julkaistun runonsa La Noche Triste ja tapasi tulevan vaimonsa Elinor Miriam Whiten (k. 1938). Naimisiin pariskunta meni 1895. Monenlaista työtä tehtyään Frost toimi maanviljelijänä, kunnes muutti perheineen Englantiin 1912 ja julkaisi siellä esikoiskokoelmansa A Boy's Will seuraavana vuonna. Yhdysvaltoihin Frost palasi 1915 ja toimi siellä opettajana useissa eri korkeakouluissa.[2]

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frostia inspiroi monesti Uuden-Englannin maaseutuelämä. Teoksissaan hän yhdisti tähän maalaismaisemaan monimutkaisia yhteiskunnallisia ja filosofisia teemoja. Hän oli jo omana elinaikanaan suosittu runoilija, joka palkittiin neljästi Pulitzer-palkinnolla.[3] Runojen lisäksi hän kirjoitti muun muassa neljä näytelmää ja julkaisi proosatekstejä.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • A Boy's Will, runokokoelma, 1913
  • North of Boston, runokokoelma, 1915
  • Collected Poems, Prose and Plays, 1995 (toim. Richard Poirier)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • William H. Pritchard ja Stanley Burnshaw: Frost's Life and Career Oxford University Press, University of Illinois at Urbana-Champaign. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jeff Ketzle: Robert Frost Biographical Information Ketzle.com. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)
  2. Eino Palola (toim.): Heidenstamista Undsetiin. Suurten kirjailijain elämäkertoja: Robert Frost, s. 398-404. Porvoo: WSOY, 1957.
  3. The Pulitzer Prize winners – Poetry The Pulitzer Board. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Author:Robert Frost (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Frost.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Robert Frost.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.