Robert Frost

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Frost vuonna 1959.

Robert Lee Frost (26. maaliskuuta 1874 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat29. tammikuuta 1963 Boston, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen runoilija. Häntä inspiroi monesti työssään Uuden-Englannin maaseutuelämä. Teoksissaan hän yhdisti tähän maalaismaisemaan monimutkaisia yhteiskunnallisia ja filosofisia teemoja. Hän oli suosittu runoilija jo omana elinaikanaan, ja hänet palkittiin muun muassa neljästi Pulitzer-palkinnolla.[1]

Runojen lisäksi hän kirjoitti muun muassa neljä näytelmää.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frost syntyi San Franciscossa, vaikka hänet usein yhdistetäänkin Uuteen-Englantiin. Hänen äitinsä oli skotti Isabelle Moodie, ja hänen isänsä oli toimittaja William Prescott Frost Jr. Isä oli viinaanmenevä uhkapeluri ja tiukka kurinpitäjä, jolla oli palava intohimo politiikkaan. Isä kuoli 1885 tuberkuloosiin ollessaan vasta 36-vuotias.[2]

Isän kuoltua perhe – äiti, 11-vuotias Robert, hänen sisarensa – muutti Kaliforniasta Yhdysvaltain itärannikolle Massachusettsin Lawrenceen, lähelle isän vanhempia. Äiti liittyi lahkolaiseen swedenborgilaiseen kirkkoon ja kastatti lapsensa siellä. Aikuisena Frost kuitenkin erosi kirkosta.

Vuonna 1890 Frost alkoi opiskella Lawrencen high schoolissa, jossa hän innostui latinan ja kreikan kielistä. Siellä hän myös kirjoitti ensimmäisen julkaistun runonsa La Noche Triste ja tapasi tulevan vaimonsa Elinor Miriam Whiten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • William H. Pritchard ja Stanley Burnshaw: Frost's Life and Career Oxford University Press / University of Illinois at Urbana-Champaign. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Pulitzer Prize winners – Poetry The Pulitzer Board. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)
  2. Jeff Ketzle: Robert Frost Biographical Information Ketzle.com. Viitattu 19.7.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Author:Robert Frost (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Frost.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.