Riihimäen sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riihimäen sairaala
Riihimäen sairaala.jpg
Sijainti
Osoite Kontiontie 77, 11120 Riihimäki
Koordinaatit 60°44'45.4"N 24°44'35.6"E
Organisaatio
Sairaanhoitopiiri Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
Tyyppi aluesairaala
Historia
Perustettu 1957

Riihimäen sairaala eli Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikkö (RYKS) (ent. Riihimäen aluesairaala) on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin kuuluva sairaala Riihimäen Kirjauksella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riihimäen ensimmäinen kunnansairaala perustettiin 1918.[1] Sairaalaa varten ostettu yksityistalo osoittautui ajan myöhtä epäkäytännölliseksi ja liian pieneksi ja tilanahtaus alkoi haitata erityisesti 1930-luvulla. Vuonna 1951 valmistui arkkitehti Veikko Larkasen suunnittelema sairaalarakennus.

Kun uusi sairaalalaki tuli voimaan 1957, jaettiin yleissairaalat keskus-, alue- ja paikallissairaaloiksi. Vuotta aiemmin perustettiin myös Riihimäen seudun sairaalaan kuntainliitto, johon osakkaiksi tulivat myös Hausjärvi, Loppi ja Janakkala.[1] Riihimäen seudun sairaala hyväksyttiin aluesairaalaksi vuoden 1961 alusta.[2]

Kun vuonna 1951 valmistunut sairaala Riihimäellä oli jatkuvasti täynnä, sen laajentamista suunniteltiin ensin samalla paikalla. Kuitenkin vuonna 1967 lahjoitti Riihimäen kaupunki tarkoitukseen kymmenen hehtaarin kokoisen tontin Kirjauksen kaupunginosasta.[2] Uuden sairaalarakennuksen rakennustyöt alkoivat syksyllä 1967 ja sairaala valmistui 1970. Uusi sairaalarakennus oli myös Veikko Larkasen suunnittelema ja käsitti 64 sisätautien ja kirurgian, 32 naistentautien sekä 24 synnytysosaston hoitopaikkaa. Sairaalan matalaan kampamaiseen siipiosaan tulivat tutkimusosastot ja seitsenkerroksiseen rakennusosaan vuodeosastot.

Uuden sairaalarakennuksen valmistuttua vanha sairaalarakennus jäi Riihimäen paikallissairaalaksi.[1] Siitä tuli myöhemmin terveyskeskus, johon rakennettiin arkkitehtitoimisto Veikko Voutilaisen suunnittelema laajenusosa, joka valmistui 1987.[3]

Riihimäen aluesairaalan kuntainliiton toimintapäättyi 1990, kun sairaala siirtyi osaksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Riihimäen sairaalassa toimii muun muassa päiväsairaala, useiden erikoisalojen poliklinikat sekä Riihimäen seudun terveyskeskuksen perusterveydenhuollon vastaanotot, mukaan lukien kiirellisen hoidon yksikkö.[4] Erikoissairaanhoidon palveluista RIihimäellä toimii myös neurologinen kuntoutusosasto.

Riihimäen sairaala sijaitsee moottoritieliittymän läheisyydessä ja linja-autolla pääsee sairaalalta Riihimäen paikallisliikenteen linjalla 1 keskustaan noin tunnin välein. Sairaalan edustalla on myös pysäköintipaikkoja, joilla pysäköinti on sallittu neljäksi tunniksi.[4] Sairaalan henkilökunnalta voi myös tarvittaessa pyytää lupalappua pidempää pysäköintiaikaa varten.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt 2020 (sivu 235, kohde 207 - Terveyskeskuksen vanha osa, ent. kauppalan sairaala), riihimaki.fi, viitattu 25.9.2020.
  2. a b Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt 2020 (sivu 234, kohde 206 - Sairaala, entinen aluesairaala), riihimaki.fi, viitattu 25.9.2020.
  3. Arkkitehteja Riihimäkeä suunnittelemassa - Riihimäkiseura, riihimakiseura.fi, viitattu 25.9.2020.
  4. a b Riihimäen sairaala, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, khshp.fi, viitattu 25.9.2020.