Richard Neville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Rous: Richard Neville

Richard Neville, 16. Warwickin jaarli KG (22. marraskuuta 142814. huhtikuuta 1471), joka tunnetaan nimellä Warwick Kuninkaantekijä, oli englantilainen aatelismies ja armeijan komentaja. Viidennen Salisburyn jaarlin poika Warwick oli aikansa vaurain ja vaikutusvaltaisin englantilainen aatelismies, jolla oli poliittisia yhteyksiä, yli maan rajojen. Yhtenä Ruusujen sodan johtajista alun perin York-suvun puolella, mutta myöhemmin siirtyi lancasterilaisten puolella, hän oli keskeinen kahden kuninkaan valtaannousussa, mikä johti lisänimeen ”Kuninkaantekijä”.

Avioliiton kautta ja perintönä saadun vaurauden ansiosta Warwick nousi 1450-luvulla Englannin politiikan keskiöön, sillä hänellä oli varaa ylläpitää kohtalaista sotajoukkoa. Alun perin hän oli kuningas Henrik VI:n kannattaja. Aluekiista Somersetin herttuan kanssa johti hänet tekemään yhteistyötä Yorkin herttua Rikhard Plantagenetin kanssa, joka oli kuninkaan vastustaja. Poliittinen konflikti myöhemmin muuttui täysimittaiseksi kapinaksi, jonka taisteluissa York sai surmansa, kuten myös Warwickin isä, Salisburyn jaarli. Yorkin poika menestyi myöhemmin Warwickin avulla, ja hänestä kruunattiin kuningas Edvard IV. Edvard hallitsi aluksi Warwickin tuella, mutta myöhemmin he riitautuivat ulkopolitiikan takia ja koska kuninkaan valinta vaimoksi, Elisabet Woodville, ei miellyttänyt Warwickia. Kun juoni, jolla olisi kruunattu Edvardin veli, Clarencen herttua George, epäonnistui, Warwick sen sijaan palautti Henrik VI:n valtaistuimelle. Voitto oli kuitenkin lyhytikäinen: 14. huhtikuuta 1471 Warwick hävisi Edvardille Barnetin taistelussa ja sai surmansa. Samassa taistelussa kuoli Richard Nevillen veli John Neville[1].

Warwickilla ei ollut yhtään poikaa. Vanhempi hänen kahdesta tyttärestään, Isabel, oli naimisissa Clarencen herttua Georgen, eli Edvardin veljen kanssa. Hänen nuoremmalla tyttärellään Annella oli lyhytikäinen avioliitto kuningas Henrik VI:n pojan Edvard Westminsterin kanssa, joka kuoli taistelussa 17-vuotiaana. Sitten Anne meni naimisiin kuningas Edvardin nuoremman veljen Gloucesterin herttua Richardin kanssa, joka myöhemmin tuli kuningas Rikhard III.

Warwickin historiallinen merkitys on herättänyt paljon kiistaa. Historioitsijat ovat vuorotellen nähneet hänet itsekeskeisenä kiivailijana, vuoroin kiittämättömän kuninkaan oikkujen uhrina. Se on yleisesti sovittu, kuitenkin, että omana aikanaan hän nautti suurta suosiota kaikissa yhteiskunnan kerroksissa, ja että hän oli taitava houkuttelemaan kansan tunteista poliittista tukea.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Northumberland, John Neville, Earl of, Lord Montagu." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.
  2. Pollard A.J.: Warwick the Kingmaker, s. 199–200. Hambledon, 2007. ISBN 978-1-84725-182-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Richard Neville, 16th Earl of Warwick