Reinin-Mainin S-Bahn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reinin-Mainin S-Bahn
Reittikartta
Liikennöintialue Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV)
Linjoja 9
Verkon pituus n. 303 km
Asemia 108
Matkustajia päivässä n. 400 000
Kalusto BR 420, BR 423
S-Bahnin logo

Reinin-Mainin S-Bahn (S-Bahn Rhein-Main) on Frankfurt am Mainin kaupungin ympärille kehittynyt paikallisjunajärjestelmä läntisessä Saksassa. Frankfurtin lisäksi se kattaa alueen suurista kaupungeista myös Wiesbadenin, Mainzin, Darmstadtin ja Offenbachin, tavoittaen kaikkiaan noin 3,4 miljoonaa ihmistä. Päivittäin S-Bahn-verkostoa käyttää noin 400 000 matkustajaa,lähde? sen ja kaukoliikenteen lisäksi aluetta palvelevat myös paikallisjunat sekä Frankfurtin metro (U-Bahn Frankfurt). Liikennöinnistä vastaa nykyään yksin Deutsche Bahnin tytäryhtiö DB Regio. Alueen nimi tulee sen halki virtaavista Reinin ja Mainin joista.

Rein-Mainin S-Bahn koostuu 9 linjasta, joiden yhteispituus on noin 303 kilometriä ja joilla on yhteensä 108 asemaa. Kaikki linjat kulkevat Frankfurtin päärautatieasema kautta, ja linjaa S7 lukuun ottamatta myös Frankfurtin keskustan alitse niin kutsuttua Citytunnelia pitkin. Frankfurtin tunneliosuutta lukuun ottamatta linjat ovat kuitenkin pääsääntöisesti maanpinnalla kulkevia. Linjat S3 ja S4 sekä linjat S8 ja S9 ovat käytännössä yksi linja kahdella vaihtoehtoisella reitillä.

Linja Reitti
S1 WiesbadenFrankfurtOffenbachRödermark-Ober Roden
S2 NiedernhausenFrankfurtOffenbachDietzenbach
S3 Bad SodenFrankfurtDarmstadt
S4 KronbergFrankfurtDarmstadt
S5 FriedrichsdorfBad HomburgFrankfurt
S6 FriedbergGroß KarbenFrankfurt
S7 Riedstadt-GoddelauGroß GerauFrankfurt
S8 WiesbadenMainzFrankfurtOffenbachHanau
S9 WiesbadenFrankfurtOffenbachHanau
Baureihe 420

Mallin 420 junat otettiin käyttöön ensimmäisenä Münchenissä vuonna 1971, seuraavan vuoden olympialaisia silmällä pitäen. Frankfurtiin junat saapuivat vuonna 1976, Reinin-Mainin S-Bahn -verkon avajaisiin asti kuitenkin lähinnä koulutuskäyttöön. Malli 420 muodosti vuosikymmenet Reinin-Mainin S-Bahnin kaluston yksinään, mutta valmistuksen päätyttyä vuonna 1997 on aloitettu kalustouudistus seuraajamalli 423:n hyväksi. Kaikkiaan mallia 420 valmistettiin kahdeksan sarjaa, joista sarjojen 2-6 junia päätyi myös Frankfurtin alueelle. Sarjat 4-6 tosin pääasiassa siirrettiin alueelle 2000-luvun alussa käytettyinä Stuttgartista, ja useita yksiköitä on sittemmin jo romutettu. Samaten 2. sarjan junat on jo kauttaaltaan joko romutettu tai siirretty Reinin-Ruhrin verkkoon Esseniin. Jäljelle jääneiden 70 junayksikön on tarkoitus jatkaa kevyen modernisoinnin jälkeen käytössä vuoteen 2014 asti.

Baureihe 423

Malli 423 vastaa ulkoisilta mittasuhteiltaan jo vanhentunutta mallia 420, ja onkin tarkoitettu puhtaasti tätä korvaamaan. Tärkeimpiä käytännön parannuksia edeltävään malliin ovat huomattavasti kevyempi runko, sekä tilavampi ja helppokulkuisempi matkustamo. Mallin valmistus aloitettiin vuonna 1998, ja ensimmäiset yksiköt saapuivat Reinin-Mainin verkkoon vuonna 2003. Malli on jo linjoilla S1, S4, S5 ja S6 ainoana kalustona, ja sen on määrä korvata malli 420 kaikilla linjoilla joulukuuhun 2006 mennessä. Toistaiseksi sitä ei kuitenkaan käytetä Rheinland-Pfalzin osavaltion läpi kulkevissa junissa (käytännössä linjan S8 Mainzin läpi kulkevat junat), sillä osavaltio kieltäytyi osallistumasta kalustouudistuksen rahoittamiseen. Mallin 423 junayksiköitä (sarjat 3-5) on alueella käytössä sata kappaletta, viimeisten tilattujen yksiköiden saavuttua kesällä 2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]