Real3D

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Real3D on suomalaisen Realsoftin tekemä kolmiulotteinen animaationteko-ohjelma. Siihen on ohjelmoitu fysiikan lait, joten sillä kyetään tekemään tarkkoja, realistisia animaatioita. Maya on vastaavanlainen ohjelma.

Suomalaiset veljekset Juha ja Vesa Meskanen kirjoittivat Real3D:n ensimmäiset koodirivit vuonna 1983 Commodore 64 -tietokoneelle.

Real3D:n kehitys käynnistyi toden teolla 1985, kun Juha Meskanen aloitti opinnot Lahden Teknillisessä Opistossa. Vesa tuli mukaan kehitystyöhön asteittain ja siirtyi matemaatikon uraltaan lopulta kokopäiväisesti perustamaansa Realsoft Oy -yritykseen vuonna 1989. Ensimmäinen kaupallinen Real3D-versio julkaistiin Amigalle vielä samana vuonna. Ensimmäinen versio tarjosi ominaisuuksia kuten Constructive Solid Geometry, toisen asteen pinnat (quadric surfaces) and valonsäteiden seurantaan (ray-tracing) perustuvan fotorealistisen tulostuksen. Vuonna 1990 julkaistua Versio 1.2:ta markkinoitiin jo useissa euroopan maissa. Version 1.3 näki päivänvalon 1991 vuoden alussa. Pienistä versionumeroeroista huolimatta v1, v1.2 ja v1.3 edustivat kaikki merkittäviä kehitysaskeleita uusine ohjekäsikirjoineen ja pakkauksineen. V.1.4 julkaistiin joulukuussa 1991 ja jäi viimeiseksi alkuperäistä ohjelmistoarkkitehtuuria edustavaksi versioksi.

Real3D kehittyi huimasti 1993 julkaistun version 2.0:n myötä. Uusi versio perustui kokonaan uudelleenkirjoitettuun lähdekoodiin ja se tarjosi lukuisia edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten boolean-operaatiot, CSG, B-spline -pinnat, Newtonin teoriaan perustuvat simulaatiot, ns. morphing-animaatiot sekä korkealaatuisen valokuvanomaisen tulostuslaadun. Ohjelma hyödynsi laajasti Amigan moniajo-ominaisuuksia.

Ensimmäinen Windows-versio ohjelmasta julkaistiin 1994.

Versio 3.5, joka julkaistiin 1996, jäi viimeiseksi v2-arkkitehtuurin julkaisuksi. Realsoft oli aloittanut uuden kehitysprojektin 1994, jonka perustui uuteen ohjelmistoarkkitehtuuriin ja Realsoftin omakehittämään alustariippumattomaan toteutukseen. Versio 4 julkaistiin vuonna 2000 nimellä Realsoft 3D, ja mukana oli ominaisuuksia kuten työkalut Non-Uniform Rational B-Spline ja Subdivision-Surface -mallinnukseen.

Seuraava merkittävä versio v.4.5 julkaistiin 2002, ja se sisälsi mm. epäsuoran valon simuloinnin (caustics, global illumination).

Version 5 julkaistiin lokakuussa 2004 ja se sisälsi parannuksia kaikilla osa-alueilla. Yksi merkittävä parannus oli myös käyttöliittymän visuaalisella puolella kiitos 32-bittisten ikonien.

Versio 6 julkaistiin 2007 vuoden lopulla, mukana ominaisuuksia kuten parametrisoidut työkalut kasvien ja puiden mallintamiseen ja rakennusten suunnitteluun. Myös natiivit binääriversiot Mac OS X -käyttöjärjestelmille julkaistiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]