Rautakallio (Siikajoki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rautakallio on saari Siikajoen kunnan alueella Perämerellä, Hailuodon kunnanrajan välittömässä läheisyydessä. Se sijaitsee noin neljä kilometriä pohjoiseen Siikajoen suulta, ja noin viisi kilometriä etelään Hailuodon eteläisimmästä niemestä.

Siikajoen edustalle Rautakallion–Seljänsuunmatalan–Tauvon alueelle on suunniteltu rakennettavaksi tuulivoimapuisto. Alueella harjoitetaan sekä trooli- että verkkokalastusta, ja tuulivoimapuiston rakentamisen katsotaan vaikeuttavan troolikalastusta troolausesteiden muodossa.[1]

Merimerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on kalastuksen ohjausta varten rakennettu putkimainen sektoriloisto, joka on varustettu lisäksi tutkaheijastimella. Loistolaite näyttää vilkkuvaa punaista valoa ympäri näköpiirin, ja sen korkeus on yhdeksän metriä merenpinnasta.[2]

Saarella on aiemminkin ollut merimerkkejä: vuodesta 1875 lähtien luodolle pystytettiin joka purjehduskaudella vinopuin tuettu 8,8 metriä korkea tanko, jonka huippumerkkinä oli musta tynnyri.[3] Vuonna 1971 luodolle rakennettiin kartiomainen puuteline, jonka päälle kuuden metrin korkeuteen sijoitettu loistolyhty näytti vilkkuvaa punaista valoa ympäri näköpiirin.[4] Tämä puurakenteinen loisto mainitaan loistoluettelossa viimeisen kerran vuonna 1993: seuraavassa, vuoden 1996 loistoluettelossa loiston rakenteeksi on ilmoitettu nykyinen putkimainen rakenne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuulivoimatuotannolle soveltuvat alueet Merenkurkun–Perämeren rannikolla
  2. Loistojen haku (alue Perämeri, hakusana 'Rautakallio') Traficom. Viitattu 17.9.2020.
  3. Suomen rannikon loistot, majakat ja purjehdusmerkit, s. 540–541. Merenkulkuhallituksen luotsi- ja majakkaosasto, 1920. doria.fi (PDF) (viitattu 17.9.2020).
  4. Suomen rannikon loistot, s. 38–39. Merenkulkuhallitus, 1975. doria.fi (PDF) (viitattu 17.9.2020).
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.