Ratsupoliisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratsupoliisi Buckinghamin palatsin edessä Lontoossa.
Kamelilla rastastava poliisi Gizassa.

Ratsupoliisi on poliisi, joka partioi ratsain hevosella tai kamelilla. Ratsupoliiseja on nykyisin syrjäseutujen lisäksi kaupungeissa, missä ratsupoliisin päivittäiset tehtävät voivat olla vain koristeellisia tai seremoniallisia. Ratsupoliiseja käytetään myös joukkojen hallinnassa; ratsukoilla on hevosen koon ja liikkuvuuden ansiosta etu. Isossa-Britanniassa ratsupoliiseilla on myös enenevissä määrin ehkäiseviä ja näkyvyystehtäviä. Ratsupoliiseja voidaan käyttää erikoistehtäviin kuten puistojen ja luonnonsuojelualueiden valvontaan, jossa autot olisivat epäkäytännöllisiä ja äänekkäitä, tai mellakkapoliisitehtäviin, joissa ratsukon koko on lisäpelote ja auttaa kiinniotossa. Esimerkiksi Britanniassa poliisiratsukoita nähdään usein jalkapallo-otteluissa. Osa ratsupoliiseista on koulutettu etsintä- ja pelastustehtäviin, joissa hevonen voi kulkea paikoissa, jonne moottoriajoneuvot eivät pääse.

Kanadan ratsupoliisi (RCMP) on tunnettu ratsupoliisivoima. RCMP käyttää nykyisin poliisin standardimetodeja, eikä käytä enää hevosia varsinaisessa toiminnassaan. Hevosten käyttö jatkuu kuitenkin RCMP:n perinteikkäässä musiikkiratsastusesityksessä ja joissakin paikallisissa osastoissa. Yhdysvalloissa ratsupartiot ovat yhä tärkeä osa poliisivoimien paikallistoimintaa. Esimerkiksi New Yorkissa on 80 ratsupoliisia, joiden työtehtäviin kuuluu lähinnä partiointia ja eksyneiden ihmisten auttamista.[1] Siellä poliisilaitos saa hevoset yksityishenkilöiden tai yritysten lahjoituksina.[1] Yhdysvaltain rajavartiolaitos työllisti kaksisataa hevosta vuonna 2005. Useimmat olivat käytössä Meksikon-vastaisella rajalla. Arizonassa poliisihevosille syötetään erityisvalmisteisia rehupellettejä, jottei niiden lannan mukana leviäisi ulkopuolisia lajeja kansallispuistoihin ja muille luontoalueille.[2]

Suomessa ratsupoliiseja on vain Helsingin poliisilaitoksen ratsupoliisissa sen jälkeen, kun ratsupoliisitoiminta päättyi Turussa 2016.[3][4] Poliisihevosilta vaaditaan vähintään 170 senttimetrin säkäkorkeutta ja 8–12 vuoden ikää. Luonteeltaan hevosen tulee olla rohkea ja rauhallinen. Hevosia testataan koekäytössä 2–4 viikon ajan, jonka jälkeen kouluttaminen joukkojenhallintatehtäviin kestää runsaan vuoden. Poliisihevoset päättävät virkauransa noin 20 vuoden iässä.[5][6]

Australialaisia ratsupoliiseja tarkkailemassa rauhallista mielenosoitusta. Hevosilla pääsuojat ja heijastavat jalkasuojat.

Ratsupoliisien käyttämät varusteet ovat pitkälti samanlaisia kuin tavalliset ratsastusvarusteet. Satulamateriaalina suositaan nahkan sijaan synteettisiä materiaaleja painon vähentämiseksi, koska ratsupoliisit viettävät pitkiä aikoja ratsain ja joutuvat sälyttämään ratsujensa kannettavaksi myös muita varusteita. Kaupunkialueilla käytetään normaalien, kovalla alustalla helposti lipsuvien hevosenkenkien sijaan suurikitkaisia, erikoismetalleista valmistettuja tai kumipohjattuja hevosenkenkiä. Kumipohjat vähentävät myös ääntä ja hevosen jalkoihin kohdistuvaa rasitusta. Mellakkapoliisiratsuilla on läpinäkyvästä materiaalista valmistetut pääsuojat. Ratsupoliisit itse käyttävät usein erityispitkiä puisia tai polykarbonaatista tehtyjä pamppuja, koska normaalin pampun ulottuvuus olisi ratsailta käsin riittämätön.

  1. a b Strüver, Ardina: New Yorkin poliisihevoset. Hevoshullu, 05/05, s. 14–16. Egmont Kustannus. ISSN 0356-5483.
  2. Border Patrol Horses Get Special Feed that Helps Protect Desert Ecosystem
  3. Poliisi - Poliisin työ www.polamk.fi. Arkistoitu 8.5.2018. Viitattu 15.10.2018.
  4. Jokinen, Juho: Turun viimeinen poliisihevonen Ivan muutti Helsinkiin – ”Näytimme sille ratikoita” Helsingin Sanomat. 25.2.2016. Viitattu 18.10.2018.
  5. Tuominen, Matti: Poliisi kertoo: Näin ratsupoliisin kaviokonstaapelit valitaan Maaseudun Tulevaisuus. 7.9.2018. Viitattu 18.10.2018.
  6. Lötjönen, Kaisu: Poliisilla vaikeuksia löytää hevosia töihin Yle Uutiset. 9.8.2013. Viitattu 18.10.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]