KontuFestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KontuFestari (Kontufest[1]) on Helsingin Kontulassa vuosittain elokuussa järjestettävä kolmipäiväinen kulttuuritapahtuma. Vuodesta 2003 asti järjestetyssä, Itä-Helsingin suurimmassa ja koko Helsingin kolmanneksi suurimmassa kulttuuritapahtumassa on käynyt vuosittain noin 10 000–13 000 kävijää[2]. Tapahtuma on kävijöilleen ilmainen, ja sitä rahoittavat Helsingin kaupunki, Uudenmaan liitto sekä Euroopan aluekehitysrahasto. Tapahtuman järjestäjä on FC Kontu Itä-Helsinki ry, ja yhteistyökumppaneihin kuuluvat Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen kaupunkikulttuuriyksikkö sekä Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Mellunkylän nuorisotyöyksikkö ja Kontulassa sijaitseva, Suomen suurin nuorten toimintakeskus.

KontuFestarin tunnetuimpia esiintyjiä ovat olleet muun muassa Don Johnson Big Band, The Flaming Sideburns, Eino Grön, Jean S., Amorphis, Pelle Miljoona, Tuomari Nurmio ja Mariska. Ulkomailta tulleita artisteja ovat olleet muun muassa Phil Guy, Maurizio (Rock Steady Crew / Ita), B-boy Mouse (UK) ja Kid Skraam (SWE).

Vuoden 2006 ja 2007 KontuFestarin yhteydessä järjestettiin myös Pohjoismaiden suurin hiphop -tapahtuma East Side Summer Jam, joka sisälsi muun muassa UK B-boy Championships -kilpailun Pohjoismaiden ja Baltian karsintakilpailun sekä mittavan määrän suomalaisia hip-hop artisteja. Breikkaus -kilpailussa Pohjoismaiden ja Baltian parhaat breakdance -ryhmät kilpailivat paikasta UK Championships -kilpailuun, joka on maailmalla lajin arvostetuin maailmanmestaruuskilpailu. Samalla ratkottiin myös breikin Suomenmestaruuksista. Tapahtumassa vuosien saatossa esiintyivät mm. Notkea Rotta, Pyhimys, Kemmuru, Paleface ja Redrama yhdessä Helsinki Swing Big Bandin sekä Mika Myllärin kanssa, Jontti ja Shaka, Stepa, Heikki Kuula, Elastinen (breikkikisan juontajana) sekä mittava joukko Suomen huippu hip-hop DJ:itä kuten Tibbz, DJ Mobster ja Focus.

Vuoteen 2011 tapahtuma oli suosionsa huipulla. Kontulan Kesäiseen Kelkkapuistoon kerääntyi yleisöä jopa useita tuhansia enemmän kuin aikaisempina vuosina joka johti lieveilmiöihin festivaalialueen ulkopuolella. Tapahtuman päätteeksi syntyi häiriöitä ja häiriköintiä[1] ja lähistöllä sytytettiin poistuvan nuorison toimesta mm. tahallinen pensaikkopalo. Häiriöt vaikuttavat festivaalin rahoitukseen. Festivaalin rahoituksen kuivuessa kasaan vuoden 2011 jälkeen festivaali siirtyi Kontulan Kelkkapuistosta Kontulan Ostoskeskuksen alueelle jossa se on siitä saakka järjestetty vuosittain pienimuotoisempana tapahtumana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yle.fi (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 21.8.2011
  2. KontuFestari www.kontula.com. Arkistoitu 9.2.2007. Viitattu 17. maaliskuuta 2007.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.