Ramzi Nafi Agha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ramzi Nafi Rasheed Agha
Henkilötiedot
Syntynyt1917
Arbil, Osmanien valtakunta
Kuollut1949 (32 vuotta)
Arbil, Irakin kuningaskunta
Kansalaisuus Irakin kuningaskunta
Muut tiedot
KoulutusBeirutin amerikkalainen yliopisto
Järjestö Hîwa (Äärioikeistolainen puolue)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Ramzi Nafi Agha myös Ramzi Nafi Rasheed Agha (kurdiksi رەمزی نافیع ئاغا‎, Ramzi Nafi 'Aghâ; 1917 Arbil, Osmanien valtakunta1949 Arbil, Irakin kuningaskunta) oli kurdilainen kansallissosialisti, joka otti osaa operaatio Mammothiin. Osallistuminen operaatioon toi hänelle suuren suosion kurdilaisena itsenäisyystaistelijana.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramzi Nafi syntyi Ataulla Aghan palatsissa Arbilissa, Osmanien valtakunnassa rikkaaseen ja kunnioitettuun perheeseen. Hän tuli tunnetusta mamundi-heimosta, joka tunnettiin hyvin Kurdistanissa.

Ramzi kävi peruskoulua Arbilissa kuusi vuotta ja sen jälkeen keskikoulua kolme vuotta. Tämän jälkeen hän kävi lukiota vuoden Kirkukissa. Siellä hän liittyi äärioikeistolaiseen Hîwa ('Toivo') -puolueeseen, joka oli käytännössä fasistipuolue. Ramzi meni Bagdadiin tiedesuuntautuneeseen lukioon, jossa hän kävi vuonna 1938 yhdennentoista luokan.

Operaatioon osallistuneet saksalaiset.

Myöhemmin, ennen valmistumistaan, hän joutui poliittisista syistä muuttamaan Bagdadista Beirutiin. Hän oleskeli Beirutissa lokakuusta 1941 maaliskuuhun 1942. Siellä hän aloitti opiskelun Beirutin amerikkalaisessa yliopistossa. Monet opiskelijat ja opettajat pitivät häntä hyvin taistelevana ja vihamielisenä brittejä kohtaan. Beirutissa oleskellessaan hän oli liittynyt myös nationalistiseen Khoybun-puolueeseen, joka jo tuolloin pyrki itsenäiseen Kurdistaniin. Menestyksensä ja Beirutin amerikkalaisesta yliopistosta valmistumisensa vuoksi Ramzi Nafi siirrettiin arvostettuun Istanbulin amerikkalaiseen yliopistoon.

Operaatio Mammoth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Operaatio Mammoth

Pian sen jälkeen kun Ramzi Nafi saapui vuonna 1942 Istanbuliin, häneen otti yhteyttä natsi-Saksan tiedustelupalvelu Abwehr. Gottfried Johannes Müller johti operaatiota yhdessä Friedrich Wilhelm Hoffmannin kanssa. He tapasivat Ramzi Nafin kahvilassa ja keskustelivat mahdollisuudesta luoda suunnitelma kurdien yhdistämiseksi. Vastineeksi kurdien kapinoista brittejä vastaan, jotka miehittivät parhaillaan Kirkukin öljykenttiä, perustettaisiin itsenäinen Kurdistan saksalaisten avustuksella. Suunnitelman nimi oli ”Unternehmen Brennenden Orient”, ja se koostui kahdesta olemassa olevasta ja uudesta suunnitelmasta, joista toinen koski Irakia ja toinen Irania.

Adolf Hitler oli laadituttanut ja henkilökohtaisesti hyväksynyt Irak-suunnitelman. Suunnitelman mukaan Gottfried Müller, Ramzi Nafi ja Abwehrin jäsenet laskeutuisivat Kurdistaniin ja antaisivat kapinakäskyt brittejä vastaan heimoille, jotka ovat läheisiä šeikki Mahmud Barzanjille. Onnistuessaan kapina käyttäisi kurdien rahoittamia tarvikkeita ja aseita sekä Luftwaffen KG 200 -ilmatukea. Sitä vahvistetaan Saksan totaalisella hyökkäyksellä, jonka piti ulottua sekä Intiaan että Palestiinaan brittien karkottamiseksi Afrikasta ja Etelä-Aasiasta.

Ramzi Nafin pidätyskuva.
Ramzi Nafin pidätyskuva.

Operaation epäonnistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävä epäonnistui heti ensimmäisenä päivänä. Ase- ja varustekontit katosivat laskuvarjohypyn aikana ja ryhmä laskeutui 300 kilometrin päähän aiotusta kohteesta. Britit pidättivät osallistujat 12 päivää myöhemmin. Ramzi ja saksalaiset upseerit joutuivat brittien ja irakilaisten vangeiksi, ja heitä kidutettiin ja kuulusteltiin. Saksalaiset osallistujat lähetettiin vuonna 1947 brittiläiselle sotavankileirille Saksaan, ja heidät vapautettiin myöhemmin. Ramzi sai elinkautisen vankeustuomion.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1947, kaksi vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, Ramzi Nafi vapautettiin koska hänelle oli tullut vakavia mielenterveydellisiä ongelmia kidutuksen ja kuulustelemisen aikaisesta väkivallasta. Hän asui loppuelämänsä pienessä asunnossa kaukana Arbilissa olevista sukulaisistaan. Ramzi Nafi kuoli vuonna 1949, 32 vuoden ikäisenä kuulustelun aikaisen väkivallan aiheuttamiin komplikaatioihin.

Ramzi Nafin mukaan nimetty katu Arbilissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämäkerrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ramzi Nafi', the great martyr whom the city of Hawler sacrificed. Mas'ud Mohamad, 1985.