Rajavastuuyhtiö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rajavastuuyhtiö on suomenkielinen nimitys henkilöyhtiölle, jossa yhtiömiesten vastuu yrityksen veloista ja muista sitoumuksista on rajattu kiinteään summaan, yleensä osuuksina. Suomessa ei ole käytössä tällaista yritysmuotoa, mutta monissa muissa maissa se on suosittu. Suomessa lähinnä samankaltaiset yrittäjyyden muodot ovat toiminimi (yksi yrittäjä) sekä avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö (vähintään kaksi yhtiömiestä), mutta näissä kaikissa yrittäjä on vastuussa yrityksen sitoumuksista henkilökohtaisesti koko omaisuudellaan. Poikkeuksen muodostavat vain kommandiittiyhtiön äänettömät yhtiömiehet, joilla on rajattu vastuu.

Saksassa rajavastuuyhtiöstä käytetään lyhennettä GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), Isossa-Britanniassa LC (Liability Company), Italiassa S.r.l. (Società a Responsabilità Limitata), Tanskassa ApS tai Aps (Anpartsselskab), Tšekissä s.r.o (společnost s ručením omezeným), Virossa OÜ (Osaühing) sekä Yhdysvalloissa LLC (Limited Liability Company). Brittiläinen Public limited company on asiallisesti muodoltaan suomalaisen osakeyhtiön kaltainen.

Venäläisessä yhtiölainsäädännössä rajavastuuyhtiö on 'rajoitetun vastuun yhteisö' (Общество с ограниченной ответственностью, obštšestvo s organitšennoi otvestvennostju, ООО). Ukrainassa yhtiölainsäädännössä rajavastuuyhtiö on 'rajoitetun vastuun yhteisö' (Товариство з обмеженою відповідальністю, tovarystvo z obmeženoju vidpovidalnistju, TOV). Se ei perustu osakkeisiin, vaan yhtiöjärjestyksessä mainittuihin osuuksiin, minkä vuoksi yhtiöjärjestystä pitää muuttaa, mikäli osuuksien haltijoiden keskinäinen suhde muuttuu, joku siirtää osuutensa toiselle tai joku hankkii jonkun toisen osuuden. Näin ollen osuudenhaltijat eivät voi siirtää osuuksiaan toisten tietämättä niin kuin osakeyhtiössä, jossa osakekirja on siirtokelpoinen kolmansien osapuolten tietämättä, mikäli yhtiössä ei ole osakassopimusta tai etuosto-oikeutta yhtiöjärjestyksessä. OOO on tämän vuoksi suosittu yhtiömuoto tytäryhtiöissä, joka rajaa emoyhtiön vastuut, mutta antaa tulosyksilölle autonomian. Esimerkiksi joidenkin kustantamojen toimituksen muodostavat lehdestään kustantamon omistaman rajavastuuyhtiön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.