Raitamakrilli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raitamakrilli
Acanthocybium solandri.PNG
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Suku: Acanthocybium
Laji: solandri
Kaksiosainen nimi
Acanthocybium solandri
(Cuvier, 1832)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Raitamakrilli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Raitamakrilli Commonsissa

Raitamakrilli eli wahoo (Acanthocybium solandri) on suurikokoinen makrillikala ja sukunsa ainoa edustaja. Laji tunnetaan Havaijissa nimellä Ono.

Lajia tavataan laajalla trooppisella alueella Atlantilla, Intian valtamerellä ja Tyynellä valtamerellä muutaman kymmenen yksilön parvina. Ravinnokseen se syö muita, pienempiä kaloja ja kalmareita. Lajilla on valtava kita, jolla se voi nielaista hämmästyttävän suuria saaliita.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitamakrilli pyydettynä Bonairessa, Alankomaiden Antilleilla.

Raitamakrilli voi kasvaa noin 80 kilon painoiseksi ja 250 cm pitkäksi. Lajin yksilöt voivat uida 80 km/h, eli se on yksi merten nopeimmista kaloista.

Raitamakrillin vartalo on pitkä ja kapea, vaaleansininen, ja sitä koristavat 20-30 pystysuuntaista tummansinistä raitaa. Etummainen selkäevä on erikoisen matala ja pitkä verrattuna muihin makrillilajeihin. Pyrstöevä on tasainen ja korkea. Raitamakrilli muistuttaa enemmän barrakudaa kuin muita makrillilajeja. Ne näyttävät ensisilmäyksellä samanlaisilta, mutta eroja löytyy.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitamakrilli on erittäin aggressiivinen ja vahva mutta suosittu saalis urheilukalastuksessa. Muuten sitä saadaan pääasiassa sivusaaliina tonnikalan pitkäsiimapyynnissä. Sen liha on hyvin vaaleaa, kiinteää ja maukasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antal Vida, Tamás Kótai: 365 kalaa, H. F. Ullmann
  1. Collette, B., Acero, A., Amorim, A.F., Boustany, A., Canales Ramirez, C., Cardenas, G., Carpenter, K.E., de Oliveira Leite Jr., N., Di Natale, A., Die, D., Fox, W., Fredou, F.L., Graves, J., Guzman-Mora, A., Viera Hazin, F.H., Hinton, M., Juan Jorda, M., Kada, O., Minte Vera, C., Miyabe, N., Montano Cruz, R., Nelson, R., Oxenford, H., Restrepo, V., Salas, E., Schaefer, K., Schratwieser, J., Serra, R., Sun, C., Teixeira Lessa, R.P., Pires Ferreira Travassos, P.E., Uozumi, Y. & Yanez, E.: Acanthocybium solandri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 04.08.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.