Monsieur Mosse

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Raimo Jääskeläinen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meikkitaiteilija Monsieur Mosse eli Raimo Jääskeläinen.

Monsieur Mosse, oikealta nimeltään Raimo Urmas Jääskeläinen (26. toukokuuta 1932 Helsingin maalaiskunta22. heinäkuuta 1992 Helsinki) [1] oli maskeeraaja ja parturi-kampaaja. Hänet tunnetaan ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalisena julkisuudenhenkilönä Suomessa.

1970-luvulla Monsieur Mosse pyöritti kauneussalonkeja Helsingissä ja Tampereella. Vuonna 1971, jolloin homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Suomessa, Mosse kertoi julkisuudessa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Hän oli vakituinen henkilö sensaatiolehti Hymyn sivuilla. Monsieur Mosse julkaisi toimittaja Timo Korpin kirjoittaman muistelmateoksen Voi pojat, kun tietäisitte! vuonna 1981. Hän kuoli vuonna 1992 sydänleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin.

Taiteilijanimi Mosse juontuu samannimisestä roolihahmosta, jota hän näytteli Åke Lindmanin ohjaamassa elokuvassa Laukaus Kyproksessa. Hän oli elokuvassa myös maskeeraajana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mosse, Monsieur: Voi pojat, kun tietäisitte! Eli Raimo Jääskeläisen uskomattomat seikkailut. Tampere: Kustannus-vaihe, 1981. ISBN 951-95531-2-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.