Monsieur Mosse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meikkitaiteilija Monsieur Mosse eli Raimo Jääskeläinen.

Monsieur Mosse (oik. Raimo Urmas Jääskeläinen; 26. toukokuuta 1932 Helsingin maalaiskunta22. elokuuta 1992 Helsinki) oli suomalainen maskeeraaja ja parturi-kampaaja.[1] Hänet tunnetaan ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalisena julkisuuden henkilönä Suomessa.

1970-luvulla Monsieur Mosse pyöritti kauneussalonkeja Helsingissä ja Tampereella. Vuonna 1971, jolloin homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Suomessa, Mosse kertoi julkisuudessa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Hän oli vakituinen henkilö sensaatiolehti Hymyn sivuilla. Monsieur Mosse julkaisi toimittaja Timo Korpin kirjoittaman muistelmateoksen Voi pojat, kun tietäisitte! vuonna 1981. Hän kuoli vuonna 1992 sydänleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin.

Taiteilijanimi Mosse juontuu samannimisestä roolihahmosta, jota hän näytteli Åke Lindmanin ohjaamassa elokuvassa Laukaus Kyproksessa. Hän oli elokuvassa myös maskeeraajana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raimo Jääskeläinen Elonetissä
  2. Laukaus Kyproksessa. Yle Teema 8.5.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mosse, Monsieur: Voi pojat, kun tietäisitte! Eli Raimo Jääskeläisen uskomattomat seikkailut. Tampere: Kustannus-vaihe, 1981. ISBN 951-95531-2-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.