Ragnar Lodbrok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ragnar Lodbrok käärmekuopassa. Hugo Hamiltonin kuvitusta teokseen Teckningar ur Skandinaviens äldre historia (1830–1831).

Ragnar Lodbrok (”Karvahousu”)[1] oli legendaarinen Tanskan kuninkaan Hårekin jaarli ja jonka väitetään osallistuneen muun muassa viikinkien tekemään Pariisin ryöstämiseen vuonna 845. Hänen sanotaan kuolleen vuonna 865. Ragnarin kolme poikaa, Ubbe, Halfdan ja Ivar Luuton johtivat suurta pakana-armeijaa, joka valloitti Englannin länsiosat 800-luvun loppupuolella.

Ragnar Lodbrokin historiallisuudesta ei ole varmuutta.[2] Hänet yhdistetään lukuisiin historiallisiin tapahtumiin, mutta häneen on yhdistetty lukuisia eri hahmoja. Hänestä ei ole olemassa primäärilähteitä. Myöhempi perimätieto on jostain syystä esittänyt Lodbrokin Ruotsin ja Tanskan tarukuninkaana. Tarun mukaan Northumbrian kuningas Ælla murhasi hänet heittämällä tämän käärmekuoppaan voitettuaan hänen armeijansa.

Ragnar Lodbrok esiintyy päähenkilönä televisiosarjassa Viikingit. Häntä esittää näyttelijä Travis Fimmel [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Ragnar Lodbrok”, Pieni tietosanakirja, s. 1093. Helsinki: Otava, 1925–1928. Teoksen verkkoversio Projekti Runebergin sivuilla.
  2. http://thedockyards.com/the-historical-truth-behind-ragnar-lothbrok/
  3. Moilanen, Mirka: Viikingit-näyttelijä Jouko Ahola: Jasper Pääkkönen sai hakemaan roolia MTV.fi. 27.12.2013. MTV Internet. Viitattu 14.11.2015.
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.