Ælla (Northumbrian kuningas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ælla teloittaa Ragnar Lodbrokin käärmekuopassa. Hugo Hamiltonin kuvitusta teokseen Teckningar ur Skandinaviens äldre historia (1830–1831).

Ælla, myös Aelle tai Aella, (k. 21. tai 23. maaliskuuta 867 York) oli Northumbrian kuningas 862–867. Ælla nousi valtaistuimelle veljensä Osberhtin syrjäyttämisen jälkeen, vaikka ei ollutkaan kuninkaallista syntyperää. Saxo Grammaticuksen kirjoittaman Gesta Danorum -historiateoksen mukaan Ælla oli vastuussa viikinkipäällikkö Ragnar Lodbrokin murhasta. Ragnar surmattiin heittämällä hänet myrkkykäärmeitä täynnä olevaan käärmekuoppaan. Anglosaksien kronikan mukaan Ragnarin pojat valloittivat kostoksi Englannin vuonna 865, edeten viikinkiarmeijan, niin sanotun Suuren pakana-armeijan, etujoukoissa. Vuonna 867 tanskalaiset viikingit valloittivat Yorkin. Sen jälkeen Ælla ja syrjäytetty Osberht yhdistivät voimansa ja hyökkäsivät kaupunkiin 21. tai 23. maaliskuuta. Sekä Ælla että Osberht surmattiin taistelussa, ja Northumbria pysyi skandinaavien käsissä 900-luvun puoliväliin saakka.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Editors of Encyclopaedia Britannica: Aella of Northumbria Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. Viitattu 29.8.2020. (englanniksi)
  2. Kings of Northumbria 759-895 Foundation for Medieval Genealogy. Viitattu 30.8.2020. (englanniksi)
  Edeltäjä:
Osberht
Northumbrian kuningas
 
Seuraaja:
Ecgberht I