Raft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raft
Kehittäjä Redbeet Interactive
Julkaisija Axolot Games
Jakelija Axolot Games, Steam ja itch.io
Säveltäjä Jannik Schmidt[1]
Pelimoottori Unity[2]
Julkaistu 20. kesäkuuta 2022
Lajityyppi Selviytymispeli
Seikkailupeli
Simulaatiovideopeli
Avoin pelimaailma
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Raft on avoin pelimaailma selviytymisvideopeli, jonka on kehittänyt ruotsalainen Redbeet Interactive ja julkaissut Axolot Games. Peli julkaistiin ennakkojulkaisuna 23. toukokuuta 2018 Steamissa sen jälkeen, kun se julkaistiin ensimmäisen kerran ilmaisena Itch.io-indie-alustalla vuonna 2016. Pelin ennakkojulkaisu poistettiin jakelualustoilta ja sen täysi versio julkaistiin 20. kesäkuuta 2022 pelin viimeisen luvun julkaisun kanssa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan ensimmäisen ja kolmannen persoonan näkökulmasta ja sitä voidaan pelata joko yksin- tai moninpelinä. Jälkimmäisessä tapauksessa peli tarjoaa automaattisesti palvelimen ja peli tapahtuu yhteistyötilassa.

Kun pelaaja aloittaa pelin, hän on 2x2-kokoisella lautalla ja hänellä on koukku, jolla hän voi kerätä resursseja. Koukku kuitenkin kuluu, joten pelaajan on jossain vaiheessa tehtävä uusi. Pelaaja voi kerätä resursseja myös uimalla niiden kohdalle. Lautan ympärillä liikkuu myös hai, joka välillä rikkoo lauttaa. Hai voi kuitenkin lyödä pois rikkomasta lauttaa tai tappaa. Pelaajan pitää myös hallita perustarpeita kuten nälkä ja jano. Ruokaa pelaaja saa esim. tappamalla hain ja kalastamalla. Juomaa pelaaja saa rakentamalla kojeen, jolla saa tehtyä suolavedestä juotavaa.

Kun pelaaja saa muistikirjan ja oppii rakentamaan antennin, tutkan ja akun, rakentaa ne ja sijoittaa ne lautalle oikein, hän voi alkaa pelaamaan pelin tarinaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen pelin tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähitulevaisuudessa ilmastonmuutos ja nousevat lämpötilat ovat saaneet napajäätiköt sulamaan, mikä on aiheuttanut koko planeetan kokoisen tulvan, mikä ei jättänyt lähes yhtään kuivaa maata. Sivilisaatio romahti, kun epätoivoiset suunnitelmat tulvien kumoamiseksi epäonnistuivat tai hylättiin. Lopulta maailman eliitti päätti hylätä kuivan maan kokonaan elääkseen kelluvissa kaupungeissa, kun taas muu väestö jätetään selviytymään yksin tulvivassa maailmassa.

Nykyhetki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ottaa selviytyjän, Forward Scoutin, roolin. Hän lähtee avomerelle etsimään asumiskelpoista maata ja luonnonvaroja. Hän etsii myös Utopiaa, jossa sanotaan olevan kuivaa maata, jossa voisi elää. Hän seuraa radiovastaanottimen saamia signaaleja eri paikkoihin, joista saa apua seuraavan paikan löytämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jannik created Raft OST and all the songs in the game's radio cassettes Twitter (twitter.com). Viitattu 12.4.2023.
  2. Bouzerar, Thomas (13. joulukuuta 2022). "Remote Code Execution in Raft survival game". Security Advisory 2 (5): 3–5.