Rafael Laethén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jakob Rafael Laethén (30. maaliskuuta 1845 Pyhäjärvi Vpl6. marraskuuta 1898 Tampere) oli suomalainen pankinjohtaja, säveltäjä ja runoilija.[1]

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laethénin vanhemmat olivat lukkari Jakob Laethén ja Anna Fredrika Anttonen. Hän pääsi ylioppilaaksi 1864 Kuopion lukiosta ja opiskeli sitten oikeustiedettä Helsingin yliopistossa, mutta ei suorittanut mitään tutkintoa. Hän oli naimisissa vuodesta 1876 Gustafva (Nipu) Ahrenbergin (k. 1936) kanssa. Laethén toimi 1870-luvulla Yhdyspankin Helsingin konttorin virkailijana ja Borgströmin tupakkatehtaan kassanhoitajana, mutta oli sitten mukana perustamassa Kansallis-Osake-Pankkia, jonka johtokunnan jäsenenä hän toimi 18891897 ja väliaikaisena pääjohtajana 1891-1892. Tampereen Osake-Pankin pääjohtajaksi hän tuli 1898, mutta kuoli myöhemmin samana vuonna. Laethén laati alaltaan suomenkielisen pankkisanaston.

Taiteellinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laethénin sävellyksiä ovat muun muassa Lintuselle (Sanopa laululintu, selitä sirkkunen) Elias Lönnrotin sanoituksella sekä Aleksis Kiven Kanervala-runokokoelman runoon perustuva Keinu, samoin kuin Mit deinen blauen Augen, Nyt taisteluun me riennämme, Suksimiesten laulu, Isänmaa, Iltalaulu ja Kehtolaulu sydämelleni.[1] Keräämiään karjalaisia kansanlauluja hän sovitti mieskuorolle ja julkaisi nimimerkillä ae-ae joukon runoja savokarjalaisten Koitar-albumissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Klemetti, Heikki: Rafael Laethén, s. 165-168. Teoksessa: Ranta, Sulho (toim.), Suomen säveltäjiä. Porvoo: WSOY, 1945.
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: