QGIS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
QGIS
QGIS 2.2
QGIS 2.2
Kehittäjä QGIS Development Team
Kehityshistoria
Vakaa versio 3.34.3 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Paikkatietojärjestelmä
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

QGIS on ilmainen, vapaa, avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmisto, joka sisältää mahdollisuuden tiedon selaamiseen, muokkaamiseen ja analysointiin.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QGIS tunnettiin aikaisemmin nimellä Quantum GIS. Tästä nimestä käytettiin yleisesti lyhennettä QGIS, joka lopulta korvasi vanhan nimen kaikissa ohjelmiston osissa, kuten koodi ja dokumentaatio, sekä ulkoisessa tiedotuksessa.

QGIS on kirjoitettu C++-ohjelmointikielellä ja sen graafinen käyttöliittymä on suunniteltu Qt-kirjastolla. QGIS mahdollistaa C++ ja Python-ohjelmointikielillä tehtyjen liitännäisten käytön. Qt:n lisäksi QGIS on riippuvainen GEOS-kirjastosta ja SQLite-ohjelmistosta. Muita suositeltavia ohjelmistoja ovat GDAL, GRASS GIS, PostGIS sekä PostgreSQL.[2] Ohjelmistoa kehitetään Open Source Geospatial Foundationin eli OSGeo:n tuella.[3]

QGIS on alustariippumaton ohjelmisto, ja se tukee useita käyttöjärjestelmiä, kuten Mac OS X, Linux, Unix ja Microsoft Windows. QGIS on jatkuvan kehityksen alla, ja siihen julkaistaan säännöllisiä päivityksiä ja bugikorjauksia. QGIS on käännetty lukuisille kielille.

Tiedostomuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QGIS mahdollistaa ESRIn shapefile-tiedostomuodon, sekä paikkatietojakauman käytön, mutta ESRIn uudempaa geodatabase-tiedostomuotoa ei kuitenkaan tueta. MapInfo, PostGIS ja useita muita tiedostomuotoja on mahdollista käyttää QGIS:ssä[4]. QGIS tukee verkkopohjaisten rajapintojen, kuten WMS ja WFS, käyttöä. Tämä mahdollistaa ulkoiset tietolähteet.

QGIS hyödyntää GDAL kirjastoa[5], jonka myötä QGIS tukee 84 vektoriformaattia[6] ja 161 rasteriformaattia[7]

Toiminnallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QGIS mahdollistaa integroinnin muiden avoimen lähdekoodin paikkatietokirjastojen kanssa, kuten PostGIS, GRASS GIS ja MapServer, täten mahdollistaen useita eri toiminnallisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Release 3.34.3, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Project details for Quantum GIS - Quantum GIS 0.9.0 Freshmeat. Viitattu 20.3.2010. (englanniksi)
  3. Sanna Jokela: Esimerkki ilmaisen paikkatieto-ohjelmiston käytöstä - Quantum GIS dev.lounaispaikka.fi. Viitattu 20.3.2010. [vanhentunut linkki]
  4. Gray, James: Getting Started With Quantum GIS. Linux Journal, 20.3.2010. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  5. © 1998-2023 Frank Warmerdam, Even Rouault, and others: GDAL GDAL. © 1998-2023 Frank Warmerdam, Even Rouault, and others. Viitattu 5.12.2023.
  6. © 1998-2023 Frank Warmerdam, Even Rouault, and others: Vector drivers GDAL documentation. Viitattu 5.12.2023.
  7. © 1998-2023 Frank Warmerdam, Even Rouault, and others: Raster drivers GDAL documentation. © 1998-2023 Frank Warmerdam, Even Rouault, and others. Viitattu 5.12.2023.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta QGIS.