MapServer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MapServer
MapServer.png
Kehittäjä Lukuisia kehittäjiä, kuten Stephen Lime
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1994
Vakaa versio 7.6.4 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Paikkatietojärjestelmä
Alusta Linux, OS X, Unix, Windows
Ohjelmointikielet C / C++
Lisenssi MIT-lisenssi
Aiheesta muualla
mapserver.org

MapServer on avoin paikkatietoaineistopalvelin, joka toteuttaa useita avoimia OGC:n rajapintoja. Sovellukselle voi antaa esimerkiksi pääsyn OpenStreetMap-aineistoon, josta se piirtää tietyn alueen kartan. Asiakasohjelmina voivat toimia esimerkiksi GIS-ohjelmistot tai verkkosivut. MapServerin kehitti Minnesotan yliopisto yhteistyössä NASAn kanssa, jolla oli tarve antaa satelliittikuvia julkisesti katsottavaksi.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MapServer tukee OGC:n standardeja, kuten WMS ja WFS. MapServer toimii sen PostgreSQL- sekä PostGIS-liitännäisillä, ja tukee sovelluskohtaisia GIS-tiedostoformaatteja mukaan lukien ESRIn Shapefile-tiedostoformaatti. MapServer käyttää OGR ja GDAL-kirjastoja tiedoston muuntamiseen toiseen formaattiin. MapServer tukee PHP, Python, Perl, Ruby, Java ja C# skriptausta ja mukautusta varten.

Open Source Geospatial Foundation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2005 Autodesk, MapServer Technical Steering komitean jäsenet, University of Minnesota ja DM Solutions Group julkistivat MapServer Foundationin. Julkistuksen myötä Autodesk ilmoitti, että sen internetkarttasovellus MapGuide kehitetään uudelleen avoimen lähdekoodin ehdoilla ja nimettäisiin "MapServer Enterprise" -nimellä. Olemassa olevalle ohjelmistolle annettaisiin uusi nimi "MapServer Cheetah". MapServer-yhteisö vastusti tätä nimenvaihtoa. Autodesk perui tämän nimenvaihdon ja päätti pitää nimen "MapGuide" tuotteellaan. Myös suunnitelma perustaa MapServer Foundation romuttui ja sen sijaan perustettiin Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) sisältämään MapServer- ja muita avoimia GIS-projekteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://github.com/MapServer/MapServer/releases/tag/rel-7-6-4. Arvo on haettu Wikidatasta.