MapServer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MapServer

MapServer.png

Kehittäjä Stephen Lime
Kehityshistoria
Julkaistu 1994
Vakaa versio 6.4.1 / 2. tammikuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Paikkatietojärjestelmä
Alusta Linux, OS X, Unix, Windows
Ohjelmointikielet C / C++
Lisenssi MIT-lisenssi
Verkkosivu mapserver.org

MapServer on avoimen lähdekoodin paikkatietoaineistopalvelin, joka renderoi paikkatietoaineistoja eri rajapintojen yli. Ohjelmalle voi antaa esimerkiksi OpenStreetMap-aineistoa, josta se piirtää tietyn alueen kartan, tai selvityksen mitä tietyllä alueella on. Asiakasohjelmina voivat toimia esimerkiksi GIS-ohjelmistot tai verkkosivut. MapServerin kehitti Minnesotan yliopisto yhteistyössä NASAn kanssa, jolla oli tarve antaa satelliittikuvia julkisesti katsottavaksi.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MapServer tukee OGC:n (Open Geospatial Consortiumin) standardeja, mukaan lukien Web Map Service (WMS) ja Web Feature Service (WFS). MapServer toimii sen PostgreSQL- sekä PostGIS-liitännäisillä, ja tukee sovelluskohtaisia GIS-tiedostoformaatteja mukaan lukien ESRIn Shapefile-tiedostoformaatti. MapServer käyttää OGR ja GDAL-kirjastoja tiedoston muuntamiseen toiseen formaattiin. MapServer tukee PHP, Python, Perl, Ruby, Java ja C# skriptausta ja mukautusta varten.

Open Source Geospatial Foundation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2005 Autodesk, MapServer Technical Steering komitean jäsenet, University of Minnesota ja DM Solutions Group julkistivat MapServer Foundationin. Julkistuksen myötä Autodesk ilmoitti, että sen internetkarttasovellus MapGuide kehitetään uudelleen avoimen lähdekoodin ehdoilla ja nimettäisiin "MapServer Enterprise" -nimellä. Olemassa olevalle ohjelmistolle annettaisiin uusi nimi "MapServer Cheetah". MapServer-yhteisö vastusti tätä nimenvaihtoa. Autodesk perui tämän nimenvaihdon ja päätti pitää nimen "MapGuide" tuotteellaan. Myös suunnitelma perustaa MapServer Foundation romuttui ja sen sijaan perustettiin Open Source Geospatial Foundation (OsGeo) sisältämään MapServer- ja muita avoimia GIS-projekteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]