Shapefile

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta jossa järviä kuvataan alueilla (lake), jokia viivoilla (river) ja kaivoja pisteillä (well).

Shapefile on suosittu avoin vektoripohjainen tiedostomuoto geospatiaalisen tiedon tallentamiseen paikkatietojärjestelmissä, jonka on kehittänyt yhdysvaltalainen paikkatietoratkaisuiden toimittaja Esri. Sen tavoitteena on luoda Shapefile-tiedostomuodosta laajasti tuettu standardi paikkatiedon tallentamiseen.

Shapefileja käytetään muiden vektorimuotoisten formaattien tavoin alue-, viiva- ja pistemuotoisen paikkatiedon ja kuvailevien tietojen tallentamiseen. Esimerkkeinä tallennettavasta tiedosta voisivat olla järvet (alueet), joet (viivat) ja yksittäiset puut (pisteet).

Nimestään huolimatta Shapefilen sisältämä data ei koostu vain yhdestä ainoasta tiedostosta, vaan vaatii ainakin kaksi muuta tiedostoa muun muassa alueisiin liittyvän oheistiedon tallentamiseen (tietokanta). Varsinainen geometriatieto on kuitenkin .shp-tiedostossa.

Erimuotoista tietoa, eli pisteitä, viivoja ja alueita, ei ole suositeltavaa esittää erilaisia tietoja samassa tiedostossa, vaan luoda kullekin muodolle omat shapefilet.

Dokumentaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]