Shapefile

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta jossa järviä (alueet, polygons), jokia (viivoja, lines) ja kaivoja (points).

Shapefile on suosittu avoin vektoripohjainen formaatti geospatiaalisen tiedon tallentamiseen paikkatietojärjestelmissä. Shapefileja käytetään muiden vektorimuotoisten formaattien tavoin alue-, viiva- ja pistemuotoisen (polygons/lines/points) geometriatiedon ja jokaisen kohteen muiden tietojen (voidaan itse määritellä mitä tietoa halutaan) tallentamiseen. Esimerkkeinä tallennettavasta tiedosta voisivat olla järvet (alueet), joet (viivat) ja pisteet (yksittäiset puut).

Shapefile-formaatin on kehittänyt yhdysvaltalainen paikkatietoratkaisuiden toimittaja Esri. Shapefile-standardin päätarkoitus onkin saada paikkatietojärjestelmät (GIS) toimimaan keskenään yhteneväisesti.

Nimestään huolimatta Shapefilen sisältämä data ei koostu vain yhdestä ainoasta tiedostosta, vaan vaatii ainakin kaksi muuta tiedostoa mm. alueisiin liittyvän oheistiedon tallentamiseen (tietokanta). Varsinainen geometriatieto on kuitenkin .shp-tiedostossa.

Vaikka shapfile-formaatilla on mahdollista tallentaa monen muotoista tietoa (alueet, viivat, pisteet), ei ole kuitenkaan suositeltavaa esittää erilaisia tietoja samassa tiedostossa, vaan luoda kullekin muodolle omat shapefilet.

Dokumentaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]