Pyhä Vitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Vitus

Pyhä Vitus oli kristinuskon pyhimys. Hän syntyi noin vuonna 290 Sisiliassa ja koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen aikana. Vitus on yksi roomalaiskatolisen kirkon neljästätoista pyhästä auttajasta. Legendan mukaan hän paransi keisarin pojan tanssitaudista, ja häntä pidettiin sen jälkeen muun muassa tanssitautisten ja vuoteenkastelijoiden parantajana. Sairaus tunnetaan myös nimellä tanssitauti ja englanninkielisissä lähteissä sitä kutsutaan Sydenhamin koreaksi. Myöhemmin Pyhästä Vituksesta tuli myös tanssijoiden ja näyttelijöiden suojelija.[1] Hänen muistopäiväänsä vietetään juliaanisen kalenterin mukaan 15. kesäkuuta, joka vastaa gregoriaanisen kalenterin 28. päivää. Maissa, joissa vallitsi saksalainen kulttuuri, ilmeni massahysteriana tanssihulluutta, jota ruvettiin nimittämään Pyhän Vituksen tanssiksi.

Suositulla Pyhällä Vituksella on monissa Euroopan maissa eri nimi: Guy (Ranska), Vito (Italia), Guido (Italia), Vid (Kroatia ja eteläslaavilaiset kielet), Vith, Vit (Tšekki), Veit (Saksa) ja Wit (Puola).

Pyhä Vitus kuvattiin yleensä kannattamassa käsivarrellaan pataa. Katsojien mielessä pienennettynä esitetty pata muistutti yöastiaa, niinpä Vituksesta tuli vuoteenkastelijoiden ja ripulitautisten parantaja.

Roomalaisten kerrotaan surmanneen Vituksen heittämällä hänet kiehuvaan öljypataan. Joissain tarinoissa pataan heitettiin myös kukko. Tästä syystä häntä pidetään pommiin nukkumiselta suojaavana pyhimyksenä.[1]

Tšekin Prahassa on kaunis Pyhän Vituksen katedraali. Katedraalin kappelissa säilytetään valtion kruununjalokivikokoelmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Heinimäki, Jaakko: Pyhät ystäväni. Kuvittanut Katja Tukiainen. Helsinki: Otava, 2007. ISBN 978-951-1-22015-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyhä Vitus.