Pyhä Thérèse

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pyhä Thérèse oik. Marie Françoise Thérèse Martin (1873–1897) oli ranskalainen karmeliittanunna, joka on kanonisoitu pyhimykseksi vuonna 1925. Pyhä Thérèse on lentäjien, floristien, lähetystyöntekijöiden ja sairaiden - etenkin AIDS-potilaiden ja koko Ranskan suojelupyhimys. Hän on erityisen suosittu etenkin nuorten katolisten parissa. Paavi Johannes Paavali II julisti 1997 Pyhän Thérèsen olevan yksi kirkonopettajista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Thérèsen basilika Lisieux'ssa on yksi Ranskan tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Thérèse syntyi Alençonissa vauraaseen ja hartaaseen katoliseen perheeseen vuonna 1873. Hänen sanottiin olevan iloinen ja voimakastahtoinen lapsi, kunnes hänen äitinsä kuoli 1877. Myöskään perheen yhdeksästä lapsesta oli vain neljä selvinnyt varhaislapsuudesta. Thérèse ajuitui äidin kuoleman jälkeen šokkiin ja hänestä tuli neuroottinen, sisäänpäin suuntautunut ja ujo.

Perhe muutti 1877 Lisieuxiin, jossa kaikki lapset kävivät koulua benediktiiniluostarissa. Thérèse sairastui 1883 tuberkuloosiin ja koki sairasvuoteellaan helluntaina ilmestyksen, minkä jälkeen hän pian parantui. Vuonna 1886 Thérèse kääntyi joulumessun aikana kristityksi ja muuttui jälleen iloiseksi ja avoimeksi. Hän teki isänsä kanssa pyhiinvaelluksen seuraavana vuonna Roomaan, jossa hän pyysi tavata paavin. Paavi Leo XIII otti 14-vuotiaan Thérèsen vastaan, mikä teki hänestä kuuluisan. Thérèse pyysi paavilta lupaa liittyä siskojensa tavoin karmeliittaluostariin, mutta paavi neuvoi kuuntelemaan paikallisia päättäjiä.

Bayeux'n piispa antoi Thérèselle poikkeusluvan liittyä normaalia nuorempana karmeliittoihin 1888. Luostarissa hän kirjoitti paljon erilaisia kirjoituksia, päiväkirjaa, runoja ja lauluja. Yksi hänen tunnetuimmistaan kirjoituksistaan on Pieni tie, jossa hän sanoi että ihmisen tulisi elää lapsenuskoa.

Thérèse sairastui 1896 uudelleen tuberkuloosiin, johon hän lopulta kuoli 25-vuotiaana 1897. Katolinen kirkko aloitti nopeasti kanonisointiprosessin, mikä yllätti monet. Thérèse julistettiin autuaaksi vuonna 1923 ja paavi Pius XI julisti hänet pyhimykseksi 1925.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jeesus-lapsen Teresa: Pieni tie: Omaelämäkerrallisia kirjoituksia. (Histoire d’une âme, 1898.) Suomennos: Helena Langinvainio. Helsinki: Katolinen tiedotuskeskus, 1997. ISBN 952-9627-06-8.