Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi
Nimi Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi
Tekijä Helene Schjerfbeck
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Piirustushiili, paperi (maalauspohja) ja vesiväri
Korkeus 24,5 cm
Leveys 28,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi on taiteilija Helene Schjerfbeckin hiili ja vesivärityö paperille vuodelta 1942. Kooltaan tämä maalaus on 24,5×28,5 cm ja se kuuluu Ateneumin taidemuseon Nanny Ja Yrjö Kauniston lahjoituskokoelmaan vuodelta 2005.

Vuonna 1942 Helene Schjerfbeck täytti 80 vuotta. Hän siirtyi helmikuussa 1942 Nummelan Luontolan parantolaan, jossa hän maalasi useita teoksia. Läheinen Hiidenvesi- järvi oli yksi hänen maalausaiheitaan.[1] Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi -maalaus on yksi näitä Hiidenvesi-maalauksia, joita aiheen lisäksi yhdistää tumma harmaa väri.

Lokakuussa suomalaissyntyinen Gösta Stenman järjesti Tukholmassa Juhlanäyttelyn: Schjerfbeckin Hyllningsutställning, jossa oli esillä luettelon mukaan 110 teosta. Schjerfbeck valittiinkin juhlavuoden kunniaksi Tukholman Vapaiden taiteiden akatemian ulkomaisen luokan jäseneksi. Schjerfbeck itse iloitsi varsinkin siitä, että heidän nimilistassaan oli hänen edellään nimi Pablo Picasso.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kirjoittaja Leena Ahtola-Moorhouse: teoksessa Helene Schjerfbeck 150 vuotta, s. 21. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Puut ja auringonlasku, Hiidenvesi. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)