Punarintarastas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punarintarastas
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Rastaat Turdidae
Suku: Rastaat Turdus
Laji: migratorius
Kaksiosainen nimi

Turdus migratorius
(Linnaeus, 1766)

Esiintymiskartta (keltainen=pesimäaikana, vihreä=ympäri vuoden, sininen=talvehtimisalue)
Esiintymiskartta (keltainen=pesimäaikana, vihreä=ympäri vuoden, sininen=talvehtimisalue)
Katso myös

  Punarintarastas Wikispeciesissä
  Punarintarastas Commonsissa

Punarintarastas (Turdus migratorius) on yleinen pohjoisamerikkalainen varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 25 cm, siipien kärkiväli 35–39,5 cm ja paino keskimäärin 77 g. Punarintarastas on kooltaan räkättirastaan luokkaa. Sen höyhenpuku on päältä tummanharmaa, pää on lähes musta, silmärengas on valkoinen, alapuoli oranssi, alavatsa ja alaperä valkoiset ja kurkussa on valkoista pisaratäplitystä. Naaraan selkäpuoli on ruskeamman sävyinen. Lajista tunnetaan useita alalajeja.

Vanhin rengastettu punarintarastas eli lähes 14-vuotiaaksi.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punarintarastas elää lähes koko Pohjois-Amerikassa Alaskasta ja Kanadan arktisilta alueilta aina Sierra Madrevuoristoa pitkin Meksikon eteläosiin saakka. Esiintymisalueen pohjoisosissa se on muuttolintu, joka talvehtii eri puolilla Yhdysvaltoja, Meksikossa ja muualla Keski-Amerikassa. Lajin elinympäristön ala on 16 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaation koko on noin 320 miljoonaa yksilöä. Harhautuneita yksilöitä tavataan satunnaisesti läntisessä Euroopassa. Suomessa yksi yksilö on tavattu Punkaharjulla 1.5.2003.lähde?

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punarintarastas asuu monenlaisten metsien reunoissa ja metsäaukeilla, puutarhoissa ja puistoissa. Se on yleinen kaupunkien puistoissa ja maaseudun kylissä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

munia Turdus migratorius

Naaras rakentaa pesän korsista, höyhenistä ja risuista ja vuoraa sen mudalla ja heinänkorsilla. Pesä voi olla maassa tai korkealla puussa, mutta tavallisesti se on 1,5–5 m korkealla tiheässä pensaassa, puussa tai rakennuksessa. Naaras munii 3–5 munaa, yleisimmin neljä, ja hautoo niitä noin kaksi viikkoa. Poikaset jättävät pesän kaksiviikkoisina ja itsenäistyvät kaksi viikkoa myöhemmin. Pesii yleisesti kaksi tai kolme kertaa kesän aikana. Laji on sukukypsä yksivuotiaana.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punarintarastas syö hyönteisiä, marjoja, matoja, etanoita, hämähäkkejä ja muita selkärangattomia sekä hedelmiä erityisesti talvisin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1988: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa, V. – Oxford University Press. Hongkong. ISBN 0-19-857508-4
  • ADW

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Turdus migratorius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.1.2023. (englanniksi)
  2. American Robin Audubon. 13.11.2014. Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)