Punainen Haamu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punainen Haamu
Punainen Haamu yhdessä Superapinoidensa kanssa
Punainen Haamu yhdessä Superapinoidensa kanssa
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #13 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ivan Kragoff
Status Aktiivinen
Edelliset ryhmäsidokset Attuma, Myyrämies
Voimat Kyky muuttaa kehonsa aineettomaksi, kävellä ilmassa ja muuttua näkymättömäksi

Punainen Haamu, oikealta nimeltään Ivan Kragoff on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä neuvostoliittolainen superroisto. Punaisen Haamun apureina toimivat lähes aina hänen luomansa Superapinat (Mikhlo, Igor ja Peotr), jotka omaavat myös yliluonnollisia voimia. Kaikki hahmot loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Haamu ja Superapinat esiintyvät ensi kerran vuonna 1963 Fantastic Four -lehden numerossa 13. Punainen Haamu on yhdessä apinoidensa kanssa taistellut pääasiallisesti Ihmenelosia vastaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivan Kragoff syntyi Leningradissa Neuvostoliitossa, ja vartuttuaan hän ryhtyi tutkijaksi. Hän liittyi tutkijaryhmään, joka yritti lyödä Amerikan kilpalennossa Kuuhun ja jotka olivat päättäneet vallata Kuun kommunistiseksi taivaankappaleeksi. Kragoff kasvatti kolme apinaa, Mikhlon (gorilla), Igorin (paviaani) ja Peotrin (oranki), palvelemaan itseään lennon aikana. Lähdettyään matkaan myös Ihmeneloset syöksyivät kohti Kuuta.

Koska Kragoff tiesi Ihmenelosten saaneen voimansa kosmisesta säteilystä, hän jätti tahallaan suojansa pois raketistaan. Kragoff toivoi säteilyn muuttavan hänet ja hänen apinansa yliluonnollisen voimakkaiksi olennoiksi. Näin tapahtuikin, sillä saavuttuaan Kuuhun Kragoff huomasi kykenevänsä muuttumaan aineettomaksi, Mikhlo omasi valtavat fyysiset voimat, Peotr hallitsi painovoimaa ja magnetismia (vertaa Painovoimaa ja Magnetoa) ja Igor huomasi kykenevänsä muuttamaan fyysistä muotoaan milteipä millaiseksi vain. Apinat olivat saaneet myös suuremmat hengenlahjat. Kragoff muutti nimensä Punaiseksi Haamuksi ja nimesi apinakolmikon Superapinoiksi.

Vaikka Punainen Haamu menestyi taistelussa Ihmenelosia vastaan, käänsi paikalle saapunut puolijumalalliseen Seuraajien rotuun kuuluva Uatu tilanteen ja Punainen Haamu joutui palaamaan maapallolle apinoidensa kera[1].

Myöhemmin Punainen Haamu yritti lisätä voimiaan suuremmiksi kosmisen säteilyn avulla, mutta huomasikin juuttuneensa aineettomaan tilaansa. Hän kaappasi apinoidensa avulla Anthony Starkin ja pakotti tämän rakentamaan laitteen, jonka avulla hän vapautuisi olotilastaan. Sivuvaikutuksena Haamun atomit kuitenkin alkoivat hajaantua ja hän hajosi olemattomiin[2]. Tahdonvoimallaan Haamu kuitenkin sai kehonsa jälleen kasaan vaikka pysyikin edelleen aineettomana.

Kuukausia myöhemmin Herra Fantastinen matkusti avaruuteen tutkimaan miten palauttaisi menetetyt voimansa. Herra Fantastisen tietämättä myös Punainen Haamu piileskeli koneessa. Tutkiessaan kosmista säteilyä Punainen Haamu hyökkäsi Herra Fantastisen kimppuun ja säteilyannos palautti hänen voimansa entiselleen[3]. Samalla hän sai kyvyn muuttaa lähellään olevia esineitä myös aineettomiksi.

Myöhemmin Superapinat saavuttivat huomattavasti suuremman älykkyystason tuntemattomista syistä johtuen samalla kun Punainen Haamu taantui lapsen tasolle. Superapinoiden voimat olivat myös fuusioituneet niin, että jokainen niistä kykeni käyttämään toistensa voimia. Apinat yrittivät luoda tappavan viruksen jolla tuhota ihmiskunta, mutta Herra Fantastinen lopetti tämän uhan[4].

Ultimate Punainen Haamu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen Haamu usuttaa Superapinansa murtautumaan Tony Starkin tehtaille ja apinat demonstroivat voimiaan kuuliaisesti tehtaan turvatoimiin.

Ultimate Marvel-jatkumossa Punainen Haamu ei omaa voimiaan eikä apinoitaan. Hän on Siperiassa laboratoriotaan pitävä julma tiedemies, joka yrittää saada Misha-nimisen karhun puhumaan[5].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen Haamu omaa ikäisensä, aktiivisesti harjoittelevan miehen fyysiset voimat. Hän on nerokas tiedemies ja harjaantunut robotiikassa, genetiikassa sekä fysiikan eri osa-alueilla. Tämän lisäksi Punainen Haamu on tutkinut lukuisia eri kommunistisia teorioita.

Hänen todellinen voimansa on hänen kykynsä muuttua tahdonvoimallaan aineettomaksi (vertaa Varjokissa). Haamun ympärillä on psioninen kenttä, jonka avulla hän kykenee pitämään atominsa irrallaan, mutta järjestyksessä niin ettei mikään voi koskettaa häntä.

Keskittymisen kautta Haamu kykenee myös muuttamaan aineettomuutensa astetta esimerkiksi siten, että hän muistuttaa tiheää vesihöyryä täydellisen aineettomuuden sijaan. Haamu ei varsinaisesti kykene muuttumaan näkymättömäksi, mutta ollessaan aineettomassa olomuodossaan, hän on läpinäkyvä. Koska Haamun mentaalinen kontrolli on tiukka, hän kykenee muokkaamaan kehonsa eri osien aineellisuutta niin, että esimerkiksi ase pysyy hänen kädessään. Aineettomassa olomuodossaan Haamun aineenvaihdunta muuttuu myös siten, että hän pärjää pitkiäkin aikoja ilman ruokaa tai juomaa. Keskittymällä tiukasti Haamu kykenee muuttamaan myös lähellään olevia esineitä aineettomiksi. [6]

Punainen Haamu muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmesarja: Ihmeneloset #6 (2005). Egmont Kustannus Oy.
  2. Iron Man #83 (1975). Marvel Comics.
  3. Fantastic Four #197. Marvel Comics.
  4. Mega-Marvel #1 (2001). Egmont Kustannus Oy.
  5. Ultimate Fantastic Four #47 (2007). Marvel Comics.
  6. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #10. marvel Comics.