Pulkka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee leikkikalua ja liikennevälinettä. Kapulasta, jolla merkittiin suoritettu työ, katso päiväpulkka.

Pulkka on ahkiota muistuttava, nykyään muovista valmistettu vedettävä tai mäenlaskuun käytettävä kulkuväline, jota käytetään pääsääntöisesti talvella joko lumessa tai jäällä. Mäenlasku pulkalla on suosittua erityisesti lasten keskuudessa. Jos pulkkaan on kiinnitetty naru, voidaan sitä käyttää myös tavaroiden kuljetukseen vetämällä pulkkaa narulla perässä.

Pulkalla laskeva lapsi

Suomessa erotetaan nykyään useimmiten toisistaan käsitteet ahkio ja pulkka. Ahkio viittaa isompaan ja kantavampaan, hyötykäyttöön tarkoitettuun vedettävään välineeseen, kun taas pulkka tarkoittaa yleensä pienempää, lähinnä lasten mäenlaskuvälinettä. Monissa muissa kielissä, kuten ruotsissa, norjassa, saksassa ja ranskassa pulkka-sanan johdannainen tarkoittaa ahkiota.

Ahkion vetoa hiihtäen

Tunnetuimpia pulkkamalleja Suomessa on Sarvis Oy:n vuonna 1967 markkinoille tullut suhteellisen kapea ja profiililtaan keulaan päin nouseva pulkka. Sen on suunnitellut teknikko Esa Viita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkinen, Mikko-Pekka 2009. Suomi-designin luistava klassikko (Helsingin Sanomat 3.1.2010 s. D 3)


Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.