Puhkupillit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puhkupillit-puhallinorkesteri soittamassa Lyhdyssä vuonna 1984 (mahdollisesti harjoitukset).

Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit on vuonna 1983 perustettu, Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimiva puhallinorkesteri[1]. Kokoonpanotyypiltään se on laskettavissa sinfonisten puhallinorkesterien joukkoon, vaikkei olekaan täysikokoinen lajityypin edustaja. Soittajisto koostuu Jyväskylän korkeakoulujen, pääosin Jyväskylän yliopiston, opiskelijoista. Orkesterin tunnusväreinä ovat keltainen ja musta. Puhkupillit soittaa tilaisuudesta riippuen taidemusiikkia, populaarimusiikkia, elokuvamusiikkia, lastenmusiikkia sekä tanssimusiikkia.

Historia ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhkupillit järjestäytyi rekisteröidyksi yhdistykseksi vuonna 1988. Samasta vuodesta lähtien orkesteri on julkaissut keskeytyksettä neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Puhkusika-lehteä[2]. Perinteistä marssiohjelmistoa oltiin tähän mennessä korvattu uudemmilla suomalaisilla puhallinsävellyksillä sekä popmusiikkisovituksilla. Useat jäsenet ovat myös säveltäneet teoksia orkesterille. Vuosien varrella orkesterin riveissä ovat soittaneet mm. Aki Sirkesalo, Antti Kleemola, Jukka Viitasaari, Nikke Isomöttönen ja Tuomas Eerola[3].

Puhkupillit soittaa pääosin Jyväskylässä sekä Keski-Suomen alueella. Vuosittain toistuvia perinteitä ovat olleet mm. Ravintola Popparin konsertti talvella, vappukonsertit Jyväskylässä, kevätkonsertti, osallistuminen opiskelijapuhallinorkesterifestivaali Puhallukseen sekä joulukonsertti[4]. Orkesteri on myös tehnyt ulkomaankiertueita, viimeksi Puolassa keväällä 2012[5].

Vuonna 2014 Puhkupillit saavutti uuden virstanpylvään saatuaan A-sarjan SM-hopeaa puhallinorkesterien SM-kilpailuissa Pietarsaaressa[6][7].

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vol. 1 (LP, 1989)
  • Vol. 2 (LP ja C-kas., 1991)
  • Kolme symbolia - Puhkupillit vol. 3 (1994)
  • Vol 4/4 (1997)
  • 2+2=5 (EP, 1999)
  • Vol. 6: Symposium (2002)[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Orkesterimatrikkeli: Puhkupillit, Suomen Puhallinorkesteriliitto
  2. Puhkusika, Puhkupillit
  3. Puhkut kautta aikojen (Arkistoitu – Internet Archive), Puhkupillit
  4. Puhkupillien akateeminen vuosi (Arkistoitu – Internet Archive), Puhkupillit
  5. Historiikki (Arkistoitu – Internet Archive), Puhkupillit
  6. Tulokset 2014, POSMK
  7. Puhallinorkesterien suomenmestaruuskilpailut 2014 tulokset (Arkistoitu – Internet Archive), Suomen Puhallinorkesteriliitto
  8. Diskografia (Arkistoitu – Internet Archive), Puhkupillit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]