Preikestolen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Preikestolen
Preikestolenin tasanne on kooltaan noin 25×25 metriä.
Opastaulu, jossa erottuvat muun muassa Preikestolenin vaellusreitin korkeuserot.

Preikestolen tai Prekestolen (suom. saarnastuoli) on 604 metriä korkea kalliojyrkänne Lysevuonon (Lysefjorden) rannalla Stavangerin lähellä Forsandin kunnassa, Ryfylkessä. Jyrkänteen huipun koko on noin 25 kertaa 25 metriä, ja se on lähes tasainen.

Retkeily ja liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikka on yksi Norjan suosituimmista nähtävyyksistä ja suosituin luonnonkohde. Kesällä 2006 noin 90 000 ihmistä patikoi 7,6 kilometriä paikoitusalueelta jyrkänteen huipulle ja takaisin.

Paikoitusalueelta huipulle vie merkitty vaellusreitti, jonka varrelta voi nähdä etelänorjalaista vuoristomaisemaa. Edestakainen vaellus kestää noin kolmesta neljään tuntia. Alue sijaitsee noin tunnin ajo- ja lauttamatkan päässä Stavangerista.

Vaellus Preikestolenille on osittain erittäin jyrkkä. Reitti alkaa Preikestolhyttan-hostellilta noin 270 metrin korkeudesta ja nousee päämääräänsä 604 metriin. Matkan on arvioitu kestävän kaksi tuntia, mutta se on arvioitu ottaen huomioon lapset ja tauot. Nopeimmat voivat kulkea reitin jopa tunnissa. Vaikka korkeusero on vain noin 330 metriä ja yhdensuuntainen matka kartalla on 3,8 kilometriä suuntaansa, se on todellisuudessa paljon enemmän, sillä reitti kulkee ylös ja alas harjuja pitkin.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Preikestolenista tehty graniittiveistos on sijoitettu Forsandin tanskalaiseen ystävyyskaupunkiin Langeskoviin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.