Porton yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porton yliopisto
Universidade do Porto
Up reitoria.jpg
lat. Universitas Portucalensis
Perustettu 1911
Tyyppi Julkinen yliopisto
Rehtori José Carlos D. Marques dos Santos
Henkilökunta 3 200
Opiskelijoita 28 000
Jatko-opiskelijoita 3 500
Sijainti Porto, Portugali
Osoite Universidade do Porto, Praça Gomes Teixeira, 4099-002 Porto, Portugal
Sivusto http://www.up.pt
Academia Politécnican vanha rakennus, joka on nykyään yliopiston päärakennus.

Porton yliopisto (port. Universidade do Porto) on julkinen yliopisto Portossa, Portugalissa. Se perustettiin 22. maaliskuuta 1911 ja on nykyisin yksi maan suurimmista yliopistoista.

Porton yliopistossa opiskelee noin 28 000 opiskelijaa, joista 3 500 on jatko-opiskelijoita. Yliopistossa on viisitoista tiedekuntaa tai laitosta, joissa voi opiskella yli 60:tä maisterin tutkintoon (port. licenciatura) johtavaa pääainetta ja 120:tä lisensiaatin tutkintoon (port. mestrado) johtavaa kurssia. Opetushenkilökuntaa yliopistossa on noin 2 000 ja muuta henkilökuntaa 1 200 henkeä. Yliopiston nykyinen rehtori on José Carlos Marques dos Santos.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porton yliopisto syntyi kahden 1800-luvulla perustetun portugalilaisen korkeakoulun, Academia Politécnican ja Escola Médico-Cirúrgican, pohjalta. Porton ja Lissabonin yliopistot perustettiin vuoden 1910 vallankumouksen jälkeen Portugalin ensimmäisen tasavallan aikana. Porton yliopisto koostui tuolloin kolmesta tiedekunnasta: Faculdade de Ciências Matemáticas, Físico-Químicas e Histórico-Naturais, Faculdade de Medicina ja Faculdade de Comércio, joista viimeksi mainittu ei koskaan ollut käytännössä toiminnassa. Yliopisto avattiin 16. heinäkuuta 1911, ja samana päivänä valittiin ensimmäinen rehtori, matemaatikko Gomes Teixeira.

Farmasian tiedekunta.

Seuraavina vuosikymmeninä Porton yliopisto laajeni kahdesta alkuperäisestä – luonnontieteellisestä ja lääketieteellisestä – tiedekunnasta. Yliopistoon perustettiin teknillinen tiedekunta vuonna 1915, humanistinen tiedekunta vuonna 1919 ja farmasian tiedekunta vuonna 1925. Humanistinen tiedekunta lakkautettiin kuitenkin jo 1928 ja luotiin uudestaan vasta vuonna 1961. Sillä välillä Porton yliopisto laajeni vain yhdellä tiedekunnalla, kun kauppatieteellinen tiedekunta avattiin vuonna 1953.

Huhtikuun 1974 neilikkavallankumous Portugalissa merkitsi Porton yliopistolle kasvukauden alkua. Seuraavina vuosina perustettiin kahdeksan uutta tiedekuntaa: ICBAS (1975), liikuntatiede (1975), psykologia (1977), arkkitehtuuri (1979), hammaslääketiede (1989), ravitsemustiede (1992), taiteet (1992) ja oikeustiede (1994).[2]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopiston rakennukset sijaitsevat pääosin kolmella kampusalueella (port. pólos). Pólo I on Porton kaupungin keskustassa, ja siellä sijaitsevat muun muassa hallintorakennus (port. Reitoria), oikeustieteen, farmasian ja taiteiden tiedekunnat ja ICBAS. Porton pohjoisosassa Asprelassa olevan Pólo II:n alueella ovat lääketieteen, hammaslääketieteen, teknillisten tieteiden, liikuntatieteen, kauppatieteen ja psykologian tiedekunnat. Pólo III sijaitsee keskustasta länteen Campo Alegressa, ja siellä ovat luonnontieteiden, arkkitehtuurin ja humanististen aineiden tiedekunnat.

Kansainvälinen yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porton yliopisto tekee kansainvälistä yhteistyötä Euroopan unionin vaihto- ja tutkimusohjelmien kautta. Yliopisto osallistuu muun muassa Socrates/Erasmus-, Lingua-, Grundtvig, Leonardo da Vinci-, Tempus- ja Alfa-ohjelmiin. Lisäksi Porton yliopisto tekee yhteistyötä muiden portugalinkielisten maiden kanssa, joista tärkeimpiä ovat Brasilia, Angola ja Mosambik. Vähäisemmässä määrin yhteistyökumppaneita ovat São Tomé ja Príncipe, Kap Verde, Itä-Timor ja Macao.

Tiedekunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppatieteellinen tiedekunta, Faculdade de Economia.
 • Faculdade de Arquitectura (FAUP) – arkkitehtuuri
 • Faculdade de Belas Artes (FBAUP) – taiteet
 • Faculdade de Ciências (FCUP) – luonnontieteet
 • Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação (FCNAUP) – ravitsemustiede
 • Faculdade de Desporto (FADEUP) – liikuntatiede
 • Faculdade de Direito (FDUP) – oikeustiede
 • Faculdade de Economia (FEP) – kauppatiede
 • Faculdade de Engenharia (FEUP) – teknilliset tieteet
 • Faculdade de Farmácia (FFUP) – farmasia
 • Faculdade de Letras (FLUP) – humanistiset tieteet
 • Faculdade de Medicina (FMUP) – lääketiede
 • Faculdade de Medicina Dentária (FMDUP) – hammaslääketiede
 • Faculdade de Psicologia e Ciências da Educação (FPCEUP) – psykologia ja pedagogiset tieteet
 • Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar (ICBAS) – biotieteet ja lääketiede

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Short Presentation of the University of Porto Universidade do Porto. Viitattu 12.4.2007. (englanniksi)
 2. Breve história da Universidade do Porto Universidade do Porto. Viitattu 15.4.2007. (portugaliksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]