Porcupine Tree

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porcupine Tree
Porcupine Tree Poznańissa, Puolassa 28. marraskuuta 2007.
Porcupine Tree Poznańissa, Puolassa 28. marraskuuta 2007.
Tiedot
Toiminnassa 1987–2010, 2021-
Tyylilaji progressiivinen rock, progressiivinen metalli, post-progressiivinen rock, ambient, psykedeelinen rock, vaihtoehtorock
Kotipaikka Englanti
Laulukieli englanti
Jäsenet

Steven Wilson, laulu, kitara, piano, kosketinsoittimet, basso
Richard Barbieri, syntetisaattori, kosketinsoittimet
Colin Edwin, basso
Gavin Harrison, rummut

Entiset jäsenet

Chris Maitland, rummut (1987–2001)

Levy-yhtiö

Euroopan unioni Roadrunner Records
Yhdysvallat Atlantic Records
Japani WHD

Aiheesta muualla
Kotisivut

Porcupine Tree on vuonna 1987 Isossa-Britanniassa, Hertfordshiren Hemel Hempsteadissa perustettu progressiivisen rockin, jonka keulahahmo ja perustaja on yhtyeen päälauluntekijä, laulaja-kitaristi-tuottaja Steven Wilson. Yhtyeen musiikissa ovat vuosien varrella yhdistyneet muun muassa progressiivinen rock, psykedeelinen rock, ambient ja metalli. Yhtye keskittyy albumikokonaisuuksien luomiseen, joissa eri kappaleet ovat yhteydessä toisiinsa.

Yhtyeen 1991 julkaistun esikoisalbumin, On the Sunday of Life... ja muiden 1990-luvun julkaisujen myötä Porcupine Tree oli arvostettu yhtye erityisesti muusikkopiireissä. Yhtyeen 1990-luvun tuotanto on saanut hyvin paljon vaikutteita progerssiivisesta ja psykedeelisestä rockista, mutta yhtye on hyödyntänyt tuotannossaan myös elektronista musiikkia.

2000-luvun myötä Porcupine Treen soundiin syntyi myös metallisempi sävy tuotannon ja ajoittain alemmas viritettyjen kitaroiden myötä. Yhtyeen kuudennella, vuonna 2000 julkaistulla albumilla Lightbulb Sun yhtyeen äänimaailma muuttui merkittävästi. Vuoden 2002 In Absentia -albumi toi yhtyeelle siihen asti eniten menestystä suuren yleisön keskuudessa. Vuonna 2007 julkaistu Fear of a Blank Planet oli yhtyeen kaupallisesti menestyksekkäin albumi. Se sai myös Grammy-ehdokkuuden parhaasta surround-äänestä (”Best Surround Sound Album”).

Marraskuussa 2021 Porcupine Tree julkaisi ensimmäistä kertaa uutta musiikkia liki kahteentoista vuoteen.[1] Yhtye julkaisi kesällä 2022 uuden albumin Closure / Continuation ja lähtee syksyllä 2022 Euroopan-kiertueelle.[2]

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porcupine Tree on esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran vuoden 2007 Ilosaarirockissa. Suomalaisyleisön sydämellinen vastaanotto teki Wilsoniin vaikutuksen[3], mikä johti myöhemmin esiintymisäänitteen julkaisemiseen kokonaisuudessaan nimellä Ilosaarirock (Transmission 10.0). Onnistunut ensiesiintyminen poiki pian uusia konsertteja Suomeen. Joulukuussa 2007 yhtyeen oli määrä esiintyä Kulttuuritalolla, mutta konsertti siirrettiin suuren kysynnän takia Helsingin jäähalliin. Päivää myöhemmin Porcupine Tree esiintyi Tampereen loppuunmyydyllä Pakkahuoneella. Tämän jälkeen yhtyeen Suomen vierailut jatkuivat Turun Ruisrockissa 4. heinäkuuta 2008 ja Helsingin jäähallilla 21. lokakuuta 2009. Porcupine Treen piti alun perin esiintyä myös Ruisrockissa kesällä 2010, mutta konsertti peruttiin aikataulullisten ongelmien vuoksi.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studio- ja livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajoitetut painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet ja EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajoitetut painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Porcupine Tree.
Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.