Porcupine Tree

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Porcupinetreelogo.png
Porcupine Tree Poznańissa, Puolassa 28. marraskuuta 2007.
Porcupine Tree Poznańissa, Puolassa 28. marraskuuta 2007.
Tiedot
Toiminnassa 1987–
Tyylilaji progressiivinen rock, progressiivinen metalli, ambient, psykedeelinen rock, vaihtoehtorock
Kotipaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Laulukieli englanti
Jäsenet

Steven Wilson, laulu, kitara, piano, kosketinsoittimet, basso
Richard Barbieri, syntetisaattori, kosketinsoittimet
Colin Edwin, basso
Gavin Harrison, rummut

Entiset jäsenet

Chris Maitland, rummut (1987–2002)

Levy-yhtiö

Flag of Europe.svg Roadrunner Records
Yhdysvaltain lippu Atlantic Records
Japanin lippu WHD

[porcupinetree.com Kotisivut]

Porcupine Tree on vuonna 1987 Isossa-Britanniassa, Hertfordshiren Hemel Hempsteadissa perustettu progressiivinen rock-yhtye, jonka keulahahmo ja perustaja on yhtyeen päälauluntekijä, laulaja-kitaristi-tuottaja Steven Wilson. Yhtyeen musiikissa ovat vuosien varrella yhdistyneet muun muassa progressiivinen rock, psykedeelinen rock, ambient ja metalli. Monipuolisuus näkyy myös Steven Wilsonin moninaisissa sivuprojekteissa ja yhteistyössä, jota hän on tehnyt useiden artistien kanssa. Wilson on kuvaillut Porcupine Treetä musikaalisten vaikuttimiensa yhteensulautumiskohdaksi. Yhtye tunnetusti keskittyy albumikokonaisuuksien luomiseen, eikä pelkästään yksittäisiin kappaleisiin.

Yhtyeen 1991 julkaistun debyyttialbumin, On the Sunday of Life... ja muiden 1990-luvun julkaisujen myötä Porcupine Tree oli arvostettu pienemmissä, jokseenkin muusikko-orientoituneissa piireissä. Yhtyeen 1990-luvun tuotanto on hyvin progressiivis- ja psykedeelis-rock -vaikutteista, ajoittain lisättynä myös erilaisilla elektromusiikkihöysteillä. 2000-luvun myötä yhtyeen soundiin syntyi myös metallisempi sävy ajoittain alemmas viritettyjen kitaroiden ja tuotannon myötä. Yhtyeen kuudes täyspitkä, vuoden 2000 albumi Lightbulb Sun on iso merkkipaalu yhtyeen äänimaailmaprogressiolle, ja vuoden 2002 In Absentia -albumi toi yhtyeelle siihen asti ylivoimaisesti eniten menestystä ja tietoisuutta suuressa yleisössä.

Vuonna 2007 julkaistu Fear of a Blank Planet on yhtyeen tähän mennessä kaupallisesti menestyksekkäin albumi. Se sai myös Grammy-ehdokkuuden parhaasta Surround-äänestä ("Best Surround Sound Album").

Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porcupine Treen ensiesiintyminen Suomessa koettiin vasta 16 vuotta yhtyeen debyyttialbumin julkaisusta, kun yhtye esiintyi vuoden 2007 Ilosaarirockissa. Suomalaisyleisön sydämellinen vastaanotto teki Wilsoniin lähtemättömän vaikutuksen [1], mikä johti myöhemmin esiintymisäänitteen julkaisemiseen kokonaisuudessaan nimellä Ilosaarirock (Transmission 10.0). Onnistunut ensiesiintyminen poiki pian uusia konsertteja Suomeen: Joulukuussa 2007 yhtyeen oli määrä esiintyä Kulttuuritalolla, mutta konsertti siirrettiin valtavan kysynnän takia Helsingin jäähalliin. Päivää myöhemmin Porcupine Tree esiintyi Tampereen loppuunmyydyllä Pakkahuoneella. Tämän jälkeen yhtyeen Suomen vierailut jatkuivat Turun Ruisrockissa 4. heinäkuuta 2008 ja Helsingin jäähallilla 21. lokakuuta 2009. Porcupine Treen piti alun perin esiintyä myös Ruisrockissa kesällä 2010 mutta konsertti peruttiin aikataulullisten ongelmien vuoksi.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studio- ja livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajoitetut painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet ja EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajoitetut painokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Porcupine Tree.
Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.