Ponderosapöllönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ponderosapöllönen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Psiloscops
Laji: flammeolus
Kaksiosainen nimi

Psiloscops flammeolus
(Kaup, 1853)[2]

Synonyymit

Otus flammeolus

Katso myös

  Ponderosapöllönen Wikispeciesissä
  Ponderosapöllönen Commonsissa

Ponderosapöllönen (Psiloscops flammeolus eli Otus flammeolus) on pieni, yöaikaan saalistava pöllölintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ponderosapöllösen koko on noin 15 cm ja siipiväli 36 cm. Uroksen ja naaraan erottaa painosta. Naaraat ovat suurempia, 62–65 grammaa, koiraat noin 50–52 grammaa. Tieteellinen lajinimi flammeolus johtuu siitä, että sillä on liekkimäisiä merkkejä naamallaan (Bremiller, 2003).

Ulkonäöltään ponderosapöllönen muistuttaa lännenkirkupöllöstä, mutta painaa vain neljänneksen siitä, ja sen korvatupsut ovat pienet, tuskin näkyvät. Sen silmät ovat tummat, ja sillä on erilainen ääni kuin lännenkirkupöllöllä. Se ääntelee sarjalla melko matalia yksi- tai kaksitavuisia huhuiluja.[3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ponderosapöllösen pesimäalue ulottuu Brittiläisestä Columbiasta Yhdysvaltojen länsiosan kautta Keski-Meksikoon. Se on neotrooppinen muuttolintu ja talvehtii Yhdysvaltojen eteläpuolella, mutta myös Etelä-Texasissa, Arizonassa ja Kaliforniassa[4]. Toisin kuin monet pöllöt, se muuttaa syksyllä pois Kanadasta ja Yhdysvalloista. Talvella niitä tavataan Keski-Amerikassa alueella, joka ulottuu Meksikosta Guatemalaan ja El Salvadoriin. Ne lähtevät pesimäalueeltaan elokuussa kohti talvehtimisalueita ja palaavat pesimään huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa.[5].

Pesintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ponderosapöllönen tekee pesän puunkoloihin, ja se munii 2–4 munaa, joita se hautoo 26 päivää. Poikaset alkavat saalistaa itsenäisesti noin 25–32 päivän ikäisinä[5]. Ne eivät pesi muualla kuin puunkoloissa[6]. Naaraat yleensä valitsevat kolon, joka on ollut aiemmin tikan pesä[5]. Pesä on paljas, eikä siinä ole mitään pehmustetta. Se muodostaa lisääntyviä pareja pesivien ryhmien välisille tyhjille alueille[7]. Ne pesivät yleensä kerran vuodessa. Muiden petolintujen tavoin ne elävät pitkään ja pesintä onnistuu hyvin[6]. Pesimäaikaan urokset hankkivat naaraalle ravintoa[6].

Pesimäpaikka on Länsi-Yhdysvalloissa ja -Kanadassa yleensä vanha avoin keltamänty- tai douglaskuusimetsä. Joskus ne saattavat pesiä myös lehtimetsässä, jossa on jonkin verran havupuita[7].

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ne syövät melkein pelkästään hyönteisiä, mutta hyvin satunnaisesti myös pieniä nisäkkäitä, kuten päästäisiä. Niiden syömät hyönteiset ovat lähinnä pieniä perhosia[6], joko yö- tai päiväperhosia. Ne syövät myös sirkkoja ja kovakuoriaisia.

Suojelutilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IUCN:n (International Union for the Conservation of Nature) luettelossa ponderosapöllönen on elinvoimainen, mutta joillakin alueilla populaatio saattaa olla pienenemässä.

Nuori ponderosapöllönen Pohjois-Arizonassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "National Geographic" Field Guide to the Birds of North America ISBN 0-7922-6877-6
  • Handbook of the Birds of the World Vol 5, Josep del Hoyo editor, ISBN 84-87334-25-3
  • David Allen Sibley, "National Audubon Society" The Sibley Guide to Birds, ISBN 0-679-45122-6
  • Biemiller, L.(2003). Night Vigil. Chronicle of Higher Education, 49 (44),A40.
  • Linkhart, B. & Reynolds, R (2007). Return rate, fidelity, and dispersal in a breeding population of flammulated owls (Otus flammerlous) The Auk 124 (1):246-275.
  • Marti, C. Flammulated Owls (Otus flammerlous) pesintä lehtimetsissä.
  • Cornell Lab of Orniothology. All About Birds. http://www.allaboutbirds.org/guide/Flammulated_Owl/lifehistory
  • Samson, F. B. (2005). A Conservation assessment of the northern goshawk, blacked-backed woodpecker, flammulated owl, and pileated woodpecker in the Northern Region, USDA Forest Service. Julkaisematon raportti, Northern Region, Missoula, Montana, USA.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Psiloscops flammeolus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Otus flammeolus (TSN 177878) itis.gov. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  3. The Cornell Lab of Ornihology: Flammulated Owl - sounds All about birds. 2011. (englanniksi)
  4. Verna
  5. a b c Samson, 2005
  6. a b c d Linkhart & Renyolds, 2007
  7. a b Marti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]